Védjen meg téged Semjén Zsolt

Védjen meg téged Semjén Zsolt

Kovács Zoltán, Semjén Zsolt és Nagy István Keszthelyen 2021. augusztus 23-án (Fotó: Semjén Zsolt Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt kérdezi Vadai Ágnes Semjén Zsolttól, hogy „miért csökkent drasztikusan a katolikus hívők száma az elmúlt 10 évben Magyarországon?” Azt nem tudom, miért épp Vadai Ágnes kérdezi ezt Semjén Zsolttól, jó, persze tudom, hogy az egyik a KSH friss népszámlálási adataira hivatkozva azt mondhassa: Magyarország nem keresztény ország, a másik meg ugyanezen adatsort értelmezve kijelenthesse: Magyarország keresztény ország. Ostoba, fekete-fehér, egybites honi politika. Lapozzunk.

Amikor jártam az országot, mindig megnéztem a településen a templomot, templomokat. Már, ha tudtam, mert alig-alig fordult elő, hogy nyitott kaput találtam volna, ha pedig véletlenül mégis, mert valami szertartás volt - csak úgy soha nem nyitják ki a templomokat, nem térhetsz be kedved szerint néhány percre elcsendesedni -, az üres padsorokban szórványosan egy-egy hívő, leginkább idős asszonyok. Látok persze lelkes gyülekezeteket is, hol sok fiatal, rengeteg gyermek nyüzsög a hétvégi alkalmakkor, és programokat szerveznek, összejárnak, összetartanak és összetartoznak, de a legtöbbször észlelt kép, amit fentebb írtam: zárt ajtók, üres templomok.

Hallottam többféle elemzést a „hova tűnt egymillió hívő?” kérdésről, miszerint sokan meghaltak, mások kiábrándultak a politizáló egyházból, aztán a korszellem, a fiatalokat megszólítani képtelen intézményrendszer, mind-mind végiggondolásra érdemes megközelítés, már amennyiben az egyházak egyáltalán szembe kívánnak nézni a jelenvalóval. És aztán itt van Semjén Zsolt Vadai Ágnesnak szánt helyzetértékelése, miszerint:

„Semmiképpen sem kizárható, hogy sokakat megfélemlíthetett az Önök pártjának – főként a történelmi keresztény egyházakkal szemben megnyilvánuló – egyházellenes propagandája is. Ezek a szempontok óhatatlanul is befolyásolhatták az önkéntes válaszadásra vonatkozó hajlandóságot, és növelhették a nem válaszolók számát.”

Ostoba, fekete-fehér, egybites honi politika, most mégse lapozzunk. Mert minden, de minden fontos ügy így vész el az ostoba, fekete-fehér, egybites odamondogatásban. A pillanat uralására tett kísérlet innen is, onnan is. Címlaphelycsata, megosztási vetélkedő, ATV és HÍR TV öt perc reménye ahogy most tűnik, örökkön-örökké. Ámen?