A „maratonista” vezetőké a jövő

A „maratonista” vezetőké a jövő

Simon Sinek: Végtelen játék

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki ne találkozott volna élete során azzal, hogy főnökei olykor hasraütésszerűen bocsátják el a nekik nem szimpatikus beosztottjaikat! Ki ne látott volna öldöklő versengést a kollégái között, amelynek a vége aztán nem a vállalat sikere lett, hanem annak az embernek a távozása, aki a rövidebbet húzta! Ki ne hallott volna arról, hogy munkahelyén inkább a gátlástalan, a munkahelyi légkört súlyosan mérgező, így mások életét megkeserítő kolléga kapta az év végi jutalmat? Ki ne tapasztalta volna még meg, hogy a cégnél, ahol dolgozik, inkább a részvényesek kiszolgálása a fő szempont, és a legkevésbé sem az alkalmazottak vagy az ügyfelek érdekei! Vagy egész egyszerűen ki ne hallott volna tisztességtelen és etikátlan üzleti gyakorlatokról! Közös ezekben az, hogy a legtöbbször a rövid távú szemlélet szüli e „megoldásokat”, amelyek végül mégiscsak sikertelenségre ítélik a vállalkozást.

Ezért ma már egyre több vezetési szakértő tanácsolja, hogy a cégeknek sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a hosszú távú szempontokra, hiszen a történelem során nagyon sokszor azt tapasztaltuk, hogy a siker azoké, akik képesek a végtelenbe tekinteni. E szakértők közé tartozik Simon Sinek vezetési és marketing-tanácsadó, a Columbia Egyetem professzora, akit a menedzsment-tudomány már régóta a hagyományos vezetéselméleti irányzatokat megkérdőjelező ötletei miatt tart számon.

Sinek nemrég magyarul is megjelent, Végtelen játék című művében személyes és gyakorlati példákon keresztül mutatja be, hogy az üzleti világ mostani, rövid távú megoldásokkal felvértezett rendszere egyáltalán nem mondható jónak, csak egyszerűen ezt szoktuk meg, mert egy szűk kisebbség – természetesen mások megkérdezése nélkül – ezt preferálja. Ezek a vezetők véges gondolkodásmóddal játszanak egy végtelen játékot, ezért nem csoda, hogy aztán sok tekintetben elmaradnak a versenytársaiktól, lassul náluk az innováció, elfogy a lendület, a végsőkig hanyatlik a munkamorál, amely aztán alaposan megmutatkozik a teljesítményben is.

Ezzel szemben a végtelen gondolkodású vezetők erősebb, innovatívabb, inspirálóbb környezetet teremtenek a cégüknél, ahol az emberek megbíznak egymásban és a vezetőikben. És éppen ezért válnak ezek a vállalatok rugalmasan ellenállóvá, hogy talpon maradjanak még a legnehezebb körülmények ellenére is, miközben versenytársaik – ahol a rövid távú szemléletmód uralkodik – lemaradnak mögöttük.

Sinek könyve azonban nem csak azért hasznos olvasmány minden vezető számára, mert segítségével ötleteket kaphatnak a hosszú távú gondolkodásmódhoz. Legalább ennyire fontos, hogy a szerző mindennél erősebben hangsúlyozza, a fennálló, rövid távú gondolkodásmóddal áthatott rendszer megdönthető, és a helyére igenis új valóságot lehet építeni. És ha végül így győz a maratonista személetmód, ez már képes lesz arra, hogy kielégítse mélyen gyökerező vágyunkat arra, hogy biztonságban érezzük magunkat, hogy hozzájáruljunk valamihez, ami messze túlmutat magunkon, illetve hogy megélhetést biztosítsunk önmagunknak és családunknak.

Simon Sinek: Végtelen játék. Ford.: Garamvölgyi Andrea. HVG Könyvek, 2020. 4200 forint

Ennek a cikknek a nyomatott változata a Magyar Hang 2020/34. számában jelenik meg, augusztus 21-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/34. számban? Itt megnézheti!

Címkék: munkahely, vezető