Béla király a csónakban

Béla király a csónakban

Benedek Szabolcs: A spalatói boszorkány (Fotó: Athenaeum Kiadó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsz évvel a muhi csata után boszorkány tűnik fel Spalatóban (a dalmáciai városban, amelyet ma Splitként ismerünk); szép, fiatal lány hosszú lebernyegben, hátán jókora zsákkal, amelyben gyógynövények mellett egy emberi alkarcsont is található. A jövevény láttán még a városban ma is álló palotát építtető Diocletianus császár rendszeresen itt kísértő szelleme is tanácstalan – az idős napjait a városban töltő Rogerius érsek viszont nagyon is tudja, ki lehet a titokzatos látogató.

Az Adria partján indul Benedek Szabolcs történelmi regénye, érzékletes leírást nyújtva a cselekmény mellett a városról és környékéről, a korabeli életről. Rogerius mellett Tamás főesperes is Spalato lakója – kettejük beszélgetéséből, visszaemlékezéseiből bomlik ki végül a történet, melynek befejeztével az is kiderül, ki a boszorkánynak hitt nőszemély, és sorsa hogyan fonódik össze a főpapéval. A szálak Magyarországra, a tatárjárás korába vezetnek, amelynek Rogerius szemtanúja volt. Tatárok elől való menekülése közben találkozott egy ugyancsak titokzatos nővel, aki megmentette az életét. A két évtizeddel korább átélt borzalmak, „Tartarosz lovasai”-nak kegyetlen pusztítása és a lelkiismeretét gyötrő saját tettei mind felszínre kerülnek, hogy végül sikeresen megbirkózzék velük.

Benedek Szabolcs nagy háttértudással, történelmi hitelességgel és olvasmányosan idézi fel a tatárjárás eseményeit, a tatár uralom véres hétköznapjait, IV. Béla király menekülését. (Az uralkodó egészen az Adriáig, Spalatóig, Trauig – vagyis Trogirig – futott az őt üldöző tatárok elől, kevés híja volt, hogy az ellenség lovasai alkalmi menedékét, a parttól nem messze ringatózó halászcsónakot is elérjék.) A szerző valós forrásokból, többek közt Spalatói Tamásnak a salonai és spalatói főpapok életéről szóló krónikájából táplálkozott, de némi fikciót is vegyített a regénybe. Jó érzékkel elegyítette a kettőt, és nagyon tartalmas, szórakoztató történelmi regényt írt. Jómagam épp Spalató közelében, a szemközti Brac szigetén olvastam el – horvátországi utazáshoz elengedhetetlen útitárs, de bárhol máshol is jó szívvel ajánlható.

Benedek Szabolcs: A spalatói boszorkány. Athenaeum Kiadó, 2023. 4999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/32. számában jelent meg augusztus 11-én.