Egy könyv, ami talán túl sokat is elárul Elon Muskról

Egy könyv, ami talán túl sokat is elárul Elon Muskról

Walter Isaacson: Elon Musk (Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elon Musk a világ (egyik) leggazdagabb embere, már önmagában ez a tény is érdemessé tenné arra, hogy a világ egyik legelismertebb életrajzírója, Walter Isaacson (akinek egyik legutóbbi, a Nobel-díjas Jennifer Doudnáról szóló, A kódfejtő című könyvét tavaly március 4-én recenzáltuk) könyvet írjon róla.

Isaacson nem véletlenül sikeres biográfus: úgy tud objektívnek tűnő könyvet írni az alanyról, hogy azért ne sértse meg nagyon, hiszen szüksége van a célszemély kooperációjára, hogy hozzáférjen az élete (majdnem) legbelsőbb titkaihoz is. Isaacson Elon Musk című könyve tehát az udvari életrajzok és a rágalmazási pereket indukáló botránykönyvek mint végpontok által kijelölt spektrum középtáján, annak inkább a barátságosabb térfelén helyezkedik el (de azért korántsem olyan lojális, mint a november 24-én bemutatott, A királynő című könyv). A kötet olyan monumentális (több mint 650 oldal), hogy valószínűleg még maga Musk is olvasott benne olyan részleteket a saját életéről, amelyeket korábban nem ismert. Így ez esetben biztosan nem jelenthető ki, hogy aki szorosan követi a techmilliárdos nap mint nap a hírekben zajló életét, az semmi újat nem fog megtudni Muskról.

A könyv ugyanis rengeteg mindent, talán túl sokat is elárul Muskról. Isaacson általános véleményét talán úgy lehet összefoglalni, hogy Musk az üzletben, illetve a technológiai fejlesztések terén valóban zseni, miközben a személyisége nem feltétlenül ad kellően biztos alapot ennek elviselésére. Afféle gyermeki lélekként írja le a milliárdost, aki már egészen fiatalon kimagaslott az iskolában, de nem diagnosztizálták gyermekkorában az Asperger-szindrómáját, apja pedig brutális szociopata volt, aki rendszeresen bántalmazta emocionálisan a fiút. Ezeket a körülményeket megismerve az olvasó már majdnem kezdene szimpatizálni vele, de aztán eszébe jut napjaink valósága. Az elmúlt évtizedben Musk csodabogárnak tűnt, aki a kockák kedvence lett hóbortosságával és valóban lenyűgöző vívmányaival a PayPaltól kezdve a SpaceX-en át a Tesláig. De aztán valami megváltozott benne: talán úgy érezte, hogy társadalmi kérdésekben is okosabb mindenki másnál, így mintha szándékosan öltené magára az egyre szalonképtelenebb provokátor szerepét. De kiderült, hogy e tekintetben egyáltalán nem okos.

A Twitter megvásárlása élete legnagyobb baklövése volt, és napról napra csak tovább ront a helyzeten, miközben egyre inkább a szélsőségesek markába kerül, természetesen a „szólásszabadság” zászlaja alatt. A Twitter-sztorinak természetesen csak a legeleje kerülhetett be a könyvbe, pedig ez alapvetően megváltoztatja Musk megítélését. A róla szóló hírek arról tanúskodnak, hogy mindig van lejjebb, néhány hete már nyíltan egyetértéséről biztosította azt az antiszemita összeesküvés-elméletet, hogy a zsidók szándékosan nem fehér bevándorlók betelepítésével akarják kiszorítani a fehér embert a nyugati országokból. Természetesen nem Isaacson hibája, hogy nem tudja nap mint nap frissíteni a már régen lezárt kéziratát. Az Elon Musk című könyv így is értékes lenyomata mindannak, amit egy adott időpillanatban tudni lehetett Muskról. Sajnos azonban gyorsan eljár felette az idő.

Walter Isaacson: Elon Musk. Ford.: Makovecz Benjamin. Helikon Kiadó, 2023. 10 499 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/48. számában jelent meg december 1-jén.