Ne csak fantáziáljunk!

Ne csak fantáziáljunk!

Mondd el mire vágysz! (Fotó: Jaffa kiadó Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boldog ember nem fantáziál, csak aki elégedetlen! – írta egykor Sigmund Freud, a pszichoanalitikus iskola megalapítója, aki szerint a fantáziáink inkább ablakok a pszichénk egészségére, amelyek mélyebb problémákat tárnak fel. Ma, amikor pontosan tudjuk, hogy Freud számos dologban tévedett az emberi szexualitás kapcsán, az osztrák neurológus szexuális fantáziákra vonatkozó elképzelései még korántsem koptak ki a köztudatból. Így ahelyett, hogy beszélnénk ezekről, vagy akár megélnénk, hajlamosak vagyunk elménk legrejtettebb zugaiba száműzni őket, mert úgy érezzük, valamiféle szégyenérzet társul hozzájuk. Pedig a szexuális vágyak megbélyegzése a legtöbbször nemcsak önkényes és tudománytalan, hanem kimondottan káros a szexuális életre vagy a párkapcsolatokra. Ugyanis minél nagyobb szégyenérzet, önvád és szorongás kapcsolódik ezekhez a szexuális vágyakhoz, az emberek annál kevésbé fognak merni beszélni a szexről, és annál nagyobb valószínűséggel tapasztalnak majd problémát szexuális teljesítőképességükben. Ez viszont sokszor párkapcsolati krízisekhez, súlyosabb esetekben akár szakításhoz és váláshoz is vezethet.

Ezért is kulcsfontosságú megismerni szexuális fantáziáink természetét, amelyekbe most Justin J. Lehmiller szociálpszichológus, a neves Kinsey Intézet tudományos munkatársa nyújt betekintést nemrég magyarul is megjelent Mondd el, mire vágysz! című könyvében. A mű alapvetően egy 369 kérdést tartalmazó felmérésre épül, amelyben több mint négyezer amerikai polgár vett részt több mint ötven amerikai államból. Ezen válaszok segítségével kísérli meg a szerző megválaszolni többek között azt a kérdést, hogy melyek a gyakori és melyek a ritka szexuális vágyaink, mennyiben térnek el egymástól a férfiak és nők fantáziái, miért vágynak a különböző emberek másra és másra, jó ötlet-e egyáltalán elmondani és kiélni ezeket a vágyainkat, s ha igen: hogyan fogjunk neki biztonságos módon?

A könyv így számos érdekes eredményre hívja fel a figyelmet, amelyek közül csak egy, hogy a felmérésben szereplő amerikaiak szinte mindegyike arról számolt be, hogy vannak szexuális fantáziái, mégpedig a legtöbbjüknek gyakran. Ám ennél is meglepőbb, hogy ezek a fantáziák meglehetősen hasonlók az embereknél. Így a megkérdezettek szexfantáziái között első helyen a többpartneres szex áll, s amikor arra a kérdésre kellett választ adniuk, fantáziáltak-e már erről, 89 százalék említette az édes hármast, 74 százalékuk pedig az orgiát.

Lehmiller azonban nem áll meg a puszta számok ismertetésénél, így ezek mögé néz, hogy miért éppen ezek a fantáziáink a leggyakoribbak. A divattrendek mellett ugyanis számos olyan pszichés tényező húzódik ezek mögött, amelyek e fantáziák irányába tolják a vágyainkat. A szociálpszichológus a könyvében arra buzdít, hogy bontsuk le magunkban a szorongás és szégyenérzet falait, beszéljünk a fantáziáinkról, és tekintsünk úgy rájuk, mint szexualitásunk szerves részére. Mindemellett támpontokat is nyújt, mikor, miért és hogyan érdemes, egyáltalán szabad-e kiélni, valóra váltani az álmainkat. Tanácsait követve ezért nemcsak nemi életünkért, de párkapcsolatunkért is sokat tehetünk.

Justin J. Lehmiller: Mondd el, mire vágysz! Ford.: Holbok Zoltán. Jaffa Kiadó, 2020. 3499 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/42. számában jelent meg október 16-án.