Túl a plakátmagányon: Soros közelről

Túl a plakátmagányon: Soros közelről

Peter L. W. Osnos: Soros György – Egy teljes élet (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aligha létezik Magyarországon olyan ember, aki ne ismerné Soros György nevét. Ahogy néhány évvel ezelőtt elárasztották az arcképével az országot a gyűlölködő óriásplakátok, úgy vált a magyar születésű amerikai üzletember neve szitokszóvá és minden rossz dolog okozójává a kormányzati propagandában. A végletekig leegyszerűsített, vagyis a legiskolázatlanabb embereknek legyártott kommunikációs panelek azonban sosem váltak társadalommozgató erővé, így aztán a magyar parlament vette kezébe az ügyet oly módon, hogy elüldözte hazánkból a nemzetközileg is elismert Közép-európai Egyetemet. Ám miközben a hatalom propagandistái lázasan dolgoztak azon, hogy Sorost minél jobban befeketítsék, szinte egyetlen olyan könyv sem született Soros életéről, amely képes lett volna megragadni a milliárdos sokoldalú személyiségét. Soros ugyanis olyan közszereplő, aki filantrópként, aktivistaként, szerzőként, a szélsőjobboldal ellenségeként legalább ilyen fontos szerepet játszott a XX. és a XXI. század történetében – amit éppen az általa felhalmozott vagyon tett lehetővé.

E különleges életművet kívánja bemutatni az a könyv, amely Peter L. W. Osnos szerkesztésében jelent meg nemrég magyarul is a HVG Könyvek jóvoltából. Az életrajz egészen sajátos módon született: a könyv fejezeteit olyan emberek írták, akik a saját szakterületük felől közelítettek hozzá, ami lehetővé tette, hogy bemutassák a tevékenységét, illetve annak mozgatórugóit és hatásait. Az összeállítás értékét növeli, hogy a szerzők mindegyike elismert szakértője annak a területnek, amelynek aspektusából Soros életét tárgyalja. A kötetből így megtudhatjuk, milyen hatással volt a második világháború és a holokauszt Soros életére, aki 1947-ben kivándorolt Magyarországról. Egy másik szerzőtől megtudhatjuk, hogyan vezették különlegesen jó ösztönei Sorost a meggazdagodáshoz, és hogyan formálta ezt követően a milliárdos a modern pénzvilágot. Emellett külön fejezet szól arról, hogy Soros filantrópiája hogyan illeszkedik napjaink világába, és miért jelentett olyan sokat neki és másoknak, akik a rasszizmus és a bigottság célpontjai voltak világszerte. Egy másik szerzőtől pedig azt tudhatjuk meg, hogyan birkózott meg Soros a kihívással, hogy a nyílt társadalom elveit olyan helyeken alkalmazza, ahol azok még nem léteztek. A további szerzők emellett betekintést nyújtanak Soros politikai gondolkodásába is, ami hasznos adalék lehet annak a milliárdosnak a megértéséhez, aki rengeteget tett a Szovjetunió lebontásáért, majd az új, demokratikus társadalmak megalapozásáért.

És bár Soros szándékai Magyarországon látszólag nem érték el a várt hatást, a kötetből az is kiderül, hogy azért mégsem olyan egyszerű a képlet, amilyennek tűnik. Peter L. W. Osnos könyve így nem csak azoknak lesz értékes olvasmány, akik meg akarják érteni a milliárdos gondolkodását, hanem azoknak is, akik meg szeretnék érteni azt a világot, amelyben élünk.

Peter L. W. Osnos: Soros György – Egy teljes élet. HVG Könyvek, 2023. 6900 Ft

Ez a cikk eredetileg a Maygar Hang 2024/5. számában jelent meg február 2-án.