Istenkeresés a Remény-lakótelepen

Istenkeresés a Remény-lakótelepen

Márfi Márk a 10 című előadásban (Fotó: Dömölky Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tabutémáról, a hit kérdéseiről, a tízparancsolathoz való viszonyunkról írt drámát Székely Csaba, a Bányavidék-trilógia szerzője. A 10 című darab ősbemutatóját Sebestény Aba rendezésében karácsony előtt tartották a Radnóti Színházban.

Székely Csaba új művében a bibliai tízparancsolat köré rak fel tíz életet, tíz sorsot. „Ha Isten a saját fiát is elhagyta, és engedte megöletni, miből gondoljuk, hogy minket nem hagyott el? Adott nekünk tízparancsolatot. Megparancsolta, hogyan éljünk, aztán lelépett. Magunkra hagyott. Mindenki boldoguljon, ahogy tud” – ezzel a zavarba ejtő felütéssel indul a történet. A Remény-lakótelepen hatalmas, végtelen magányban vergődve próbál mindenki túlélni. Szép lassan mindannyian kitörnek, és megpróbálják maguk mögött hagyni a múltat, de a bűnt nem tudják elkerülni. Monológokon és dialógusokon keresztül bontakozik ki tíz ember fájdalmas élettörténete. Még nevük sincsen, csak számokkal jelzik őket, melyből mindegyik egy-egy parancsolatra reflektál.

Bűn-e, ha valaki önhibáján kívül vétkezik, vagy egyszerűen csak rossz döntést hoz? Mit jelentenek most nekünk ezek az örökül kapott törvények, meg tudunk nekik egyáltalán felelni a mai világban, amely sok tekintetben pont arra ösztönöz, hogy szegjünk meg mindent? Ezekkel a kényes kérdésekkel szembesít Székely Csaba műve, amely szól istenhiányról, kiábrándultságról és boldogtalanságról, bűntudatról, hazugságokról, tönkrement kapcsolatokról és a halálról. De a maga keserédes módján szól a reményről és az életbe vetett hitről is.

Kováts Adél: Nem hallgathatjuk csak a saját hangunkat | Magyar Hang

Sokkal fontosabb, hogy kérdezni tudjunk, mint hogy egyértelmű kijelentéseket tegyünk – véli a Radnóti Színház igazgatója. Interjú.

A tíz ember közös története, egymás sorsát keresztező életútjuk lassan bontakozik ki, a végkifejletet látva Székely Csabára erős hatást gyakorolhatott Wajdi Mouawad írása, a Futótűz, hisz a drámai felismerés a Radnótiban 2017-ben bemutatott előadás megrendítő megoldását idézi. A 10 megrendítő mű, de ahogy a szintén tabutémákat feszegető Bányavidék-trilógia, ez sem nélkülözi a Székely Csaba–Sebestyén Aba alkotópárosra jellemző humort. Sebestyén Aba oratóriumszerű rendezésében minden szereplő végig jelen van, a történetfolyamban saját karakterükön kívül egyéb szereplőket is életre keltenek.

László Zsolt és Lovas Rozi (Fotó: Dömölky Dániel)

Kifejezetten jó rendezői ötlet, hogy a drámaiságot hangsúlyozandó az épp középpontban lévő szereplők kézi kamerával veszik saját magukat. A premier plán felvételeket a színpad fölötti három képernyőre vetítik ki, amelyekből mindig ott marad egy-egy állókép. Egy mosoly, egy ölelés, egy grimasz, egy könnycsepp. Életük meghatározó pillanatai. A darab végén ezeket visszafelé újra levetítik. Innen nézve pedig máshogy tekintünk ezekre az emberekre, döntéseiket, esetleges bűneiket is más fénytörésben látjuk. Ne ítélkezz, hogy ne ítéltess – halljuk legbelül, magunkban az intelmet.

Lincselés Kunvadason | Magyar Hang

1946-os pogromtörténet a Radnóti Színházban Mohácsi János rendezésében.

A színészek – Vilmányi Benett, Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Márfi Márk, Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt, Schneider Zoltán és meghívott vendégként Tóth Ildikó – gyönyörű összhangban játszanak. Nincsenek alá- vagy fölérendelt viszonyok, itt mindenki kimagasló. Őszinte és igaz a jelenlétük, úgy érezzük, mintha saját esendőségükről mesélnének. A 10 fontos és megkerülhetetlen előadás, amellyel a Radnóti társulata újfent bebizonyította, hogy az egyik legerősebb színházi műhely lett az elmúlt években.

Székely Csaba: 10. Rendező: Sebestyén Aba. Radnóti Színház. Bemutató: 2018. december 22.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/1. számában jelent meg, 2019. január 4-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/1. Magyar Hangban? Itt megnézheti.