200 kilométer per órás széllel csapott le a Milton Floridára

200 kilométer per órás széllel csapott le a Milton Floridára

Hátrahagyott személyes tárgyak hevernek elhagyatottan egy út mentén a Milton hurrikán érkezése előtt a floridai Pasadenában 2024. október 9-én. (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lecsapott Florida partjaira a Milton hurrikán, méghozzá 200 kilométer per órás széllökésekkel – közölte magyar idő szerint csütörtökre virradóra az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC). A beszámoló szerint a hurrikán Tampától délre ért partot, majd a nap folyamán átszeli Floridáit. A szakértők arra számítanak, hogy a vihar várhatóan jelentősen lassul majd, ahogy átvonul az államon, de addig is „életveszélyes” viharhullámokra, szélre és árvizekre figyelmeztetnek. Az NHC azt írta, hogy „nagy területen pusztító erejű viharhullámok várhatóak, a legmagasabb árhullámok 10 láb vagy annál nagyobbak” lesznek. Az állam középső részén található Orlando és a keleti parton fekvő Daytona Beach város körüli tengerparti területek szintén villámárvíz-riasztás alatt állnak.

A BBC arról számolt be, hogy az áramkimaradások egyre gyakoribbak Floridában, ahogy a vihar végigvonul az államon. A Poweroutage.us oldal szerint már több mint 1,1 millió háztartásban nincs áram. Miután a Milton hurrikán elérte a partot, Rick Scott floridai szenátor a CNN-nek elmondta, aggódik azokért a lakosokért, akik úgy döntöttek, hogy az evakuációs felszólítás ellenére otthon maradnak. „Vannak emberek, akik nem hagyták el az otthonukat, pedig el kellett volna. Róluk most már nem tudunk gondoskodni” – fogalmazott hozzátéve, hogy nekik „nincs más választásuk, a helyükön kell maradniuk, meg kell húzniuk magukat, és életben kell maradniuk. Aggódom a mentőink miatt is, akik elindultak, hogy segítsenek ezeknek az embereknek, és az életüket kockáztatták miattuk”. A Florida keleti partján fekvő St Lucie megye seriffi hivatala közölte, hogy a közösségükben több haláleset is történt a térségre lecsapó tornádók miatt.

A Milton hurrikánt megelőző intézkedések részeként Florida területén mintegy 6 millió embert érintett kitelepítési intézkedés. Elsősorban a tengerparti és a tengerrel közvetlen összeköttetésben álló vizek közelében élőknek kellett elhagyniuk lakásaikat, mert a hurrikán akár 3-4 méter magas szökőárral öntheti el az ingatlanokat. A legsúlyosabb károkat a Tampa-öbölben és környékén, valamint Sarasotában várják. A hurrikán a szerda délutáni órákban 3-as fokozatú viharrá mérséklődött, de az illetékesek szerint ez nem csökkenti számottevően a károkozás várható mértékét és a szökőár magasságát. A hurrikánnal együtt akár 300 milliméter csapadék is érkezhet Florida középső részére. Joe Biden elnök korábban úgy fogalmazott, hogy „az évszázad viharának néz ki” a közelgő Milton hurrikán, és arra szólított fel mindenkit, hogy kövesse a floridai hatóságok utasításait.

A Reuters arról is írt, hogy elemzők szerint a biztosítótársaságok a 2005-ös Katrina hurrikánhoz hasonló összegek kifizetésére készülhetnek, a kárösszeg Floridában akkor elérte a 100 milliárd dollárt. A Milton esetében úgy számoltak, hogy 60-100 milliárd dollár között alakulhat majd az összeg. Eddig a 2022-es Ian hurrikán a második a biztosítási összegeknél, két évvel ezelőtti pusztításai 60 milliárdjába került a biztosítóknak.

Címkék: Florida, hurrikán, Milton