Putyin eltávolíttatná az orosz legfőbb ügyészt

Putyin eltávolíttatná az orosz legfőbb ügyészt

Vlagyimir Putyin Kirgizisztánban 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök Jurij Csajka legfőbb ügyész eltávolítását javasolja az orosz parlament felsőházának – közölte a 24.hu az elnöki sajtóosztályra hivatkozva. A TASZSZ orosz hírügynökség információi szerint Putyin ezzel egy időben ki is jelölte az új embert a posztra: Igor Krasznovot, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vezetőhelyettesét.

Csajka 2006 óta volt legfőbb ügyész, és hivatalosan 2021-ben járt volna le a megbízatása.

Megkezdődött a hatalmi átmenet Oroszországban | Magyar Hang

A hír szűk egy héttel azután érkezett, hogy Putyin a törvényhozás két háza előtt tartott beszédét követően lemondott a teljes orosz kormány. Az elnök a beszédében fontos változtatásokra tett javaslatot, például az alkotmánymódosítási csomagja értelmében nem lehet kormányzó, kormánytag, szenátor, képviselő és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik. Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága.