Ukrajna pénteken lezárja határait a saját állampolgárai előtt is

Ukrajna pénteken lezárja határait a saját állampolgárai előtt is

Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon 2020. február 25-én. Ukrajna is készenléti állapot vezetett be a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt (Fotó: MTI/Nemes János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken a „nap végére” Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is – jelentette be Volodimir Zelenszkij. Azt MTI által is idézett ukrán elnök csütörtökön, a televíziók által is sugárzott videóüzenetében emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt felhívta az ukrán állampolgárokat, mihamarabb térjenek vissza az országba. Legtöbbjük ezt maga megoldotta, de több mint 80 ezer ukrán – miként az elnök rámutatott – az állam segítségével tért haza légi úton, vasúton, illetve buszokkal.

– Most azonban már nincs idő tovább várni. Az ország vezetése nehéz választás elé került, választania kellett a még külföldön maradt és az országon belül lévő 40 millió állampolgár biztonsága között – magyarázta az Zelenszkij. Közölte, a külföldön maradottakat sem hagyják teljesen a sorsukra, róluk az ukrán külképviseletek fognak gondoskodni. „Nem feledkezünk meg egyetlen ukránról sem, aki külföldön maradt. Fokozatosan fogjuk őket hazahozni külföldről, számításba véve viszont a tartózkodási helyük járványhelyzetét, valamint az ehhez szükséges pénzeszközöket és az egészségügyi rendszer felkészültségét kötelező elszigetelésükre” – fogalmazott az államfő.

Ha ide bekopog a vírus, elpusztul az ország - nincs ok a derűlátásra Kárpátalján | Magyar Hang

Kárpátalján koronavírus-tesztek, lélegeztető gépek, védőfelszerelések és a felkészültség teljes hiánya jellemzi a megye egészségügyi intézményeit. Tudósítónk beszámolója a helyszínről!

Zelenszkij bejelentését megelőzően Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai rendkívüli kormányülésen már utasította az illetékes tárcák, köztük a külügy- és az infrastrukturális minisztérium vezetőit: péntekig készítsék elő, hogy minden utazó előtt – beleértve az ukrán állampolgárokat is – lezárják az ország határait. A kormányfő kijelentette, hogy szerinte a hazatérők hozzák be Ukrajnába a koronavírus-fertőzést, s emiatt komoly kockázatot jelentenek.

Az infrastruktúráért felelős minisztérium csütörtökön közleményben tájékozatott arról, hogy pénteken még újabb repülőgépekkel tervez evakuálni ukránokat Kazahsztánból, Lengyelországból, Izraelből, Ausztriából, Litvániából, Katarból, Franciaországból és Németországból. Kérte a tárca a külföldön maradt ukrán állampolgárokat, ne halogassák tovább a hazatérést.

Az elnöki bejelentést megelőzően a MAU ukrán légitársaság csütörtökön a honlapján közzétette, hogy április 24-ig leállítja valamennyi belföldi és nemzetközi, menetrend szerinti járatát. A közleményben a légitársaság a kormány által szerdán országosan bevezetett veszélyhelyzetre hivatkozott.

A héten az orosz állami vasúti társaság arról tájékoztatott, hogy különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására. A mintegy 800 férőhelyes szerelvény a tervek szerint pénteken indul Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába. Ellenirányban viszont szombaton indulna és vasárnap futna csak be az ukrán fővárosba. Egyelőre nincs hír arról, hogy a vonat a most hozott döntés után elindulhat-e majd Moszkvából Kijevbe.

Közben az ukrán kormány módosította a helyi tömegközlekedés használatára vonatkozó eddigi korlátozást. Az Ukrajinszka Pravda hírportál által ismertetett új rendelkezés szerint mostantól legfeljebb feleannyian szállhatnak fel a buszokra, villamosokra és trolibuszokra, ahány ülőhely a járművön van. Az eddig érvényben lévő korlátozás kocsinként legfeljebb tíz személy utazását engedte meg. Kötelező lett viszont az utasoknak védőmaszkot viselniük.

Címkék: Ukrajna, koronavírus