Kínai vakcinákkal is oltanak Azerbajdzsánban és Pakisztánban

Kínai vakcinákkal is oltanak Azerbajdzsánban és Pakisztánban

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közeradott képen a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó dobozok fekszenek a futószalagon a cég egyik pekingi üzemében december 25-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azerbajdzsán a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár vakcinájával megkezdte hétfőn a koronavírus elleni oltási kampányt, Pakisztán pedig sürgős használatra engedélyezte egy másik kínai vállalat, a Sinopharm védőoltását.

Azerbajdzsánban magas rangú vezetőket és egészségügyi dolgozókat oltottak be elsőként a SARS-CoV-2 nevű vírus elleni vakcinával. Az első oltottak között volt Ogtay Shiraliyev egészségügy-miniszter – jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója. A miniszter szerint más magas rangú vezetők is megkapták a védőoltást. A 65 év felettiek oltását február 1-jén kezdik meg.

Azerbajdzsán négymillió adagot rendelt a Sinovac vakcinájából, amelynek egy része már meg is érkezett.

A hivatalos adatok szerint hétfőig 227 391 fertőzöttet tartottak nyilván a kaukázusi országban, a halálesetek száma 3022 volt – írja az MTI.

A pakisztáni gyógyszerfelügyelet (DRAP) hétfőn bejelentette, hogy sürgősségi használatra engedélyezte a Sinopharm kínai gyógyszergyár vakcináját. A DRAP a hét végén hagyta jóvá, szintén sürgősségi használatra, az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltást.

Pakisztánban hétfőn 521 211 igazolt fertőzöttet és 10 997 halálesetet tartottak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, hogy a magyar kormány gyakorlatilag megállapodott a Sinopharmmal akár egy millió adag vakcina beszerzéséről. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői időközben ellátogattak Kínába, ahol végignézhették a teljes gyártási folyamatot.

– A vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő. A vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel – nyilatkozta Lukács Ferenc, az OGYÉI főosztály-vezetője.