Szputnyik V: még nem tudják, milyen hatással van krónikus betegségekben szenvedőkre

Szputnyik V: még nem tudják, milyen hatással van krónikus betegségekben szenvedőkre

Budapestre szállították az orosz Szputnyik-V vakcinamintáját 2020. november 19-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény rosszindulatú daganatos betegek esetében való alkalmazásával kapcsolatban. Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul – tudósított az MTI.

A Gamaleja korábban azt ígérte, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogja végezni ezt a vizsgálatot.

Az alkalmazási útmutatás óvatosságra int az oltásnak a krónikus máj- és vesebetegségek, endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség), a vérképzőrendszer súlyos betegségei, epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban.

A Gamaleja korábban, ugyancsak információ hiányára hivatkozva, arra figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet. Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy a magyar kormány szerződést kötött kétmillió adag Szputnyik V vakcina leszállítására.