80 ezer forint körüli támogatást kaphatnak a bécsiek a magas energiaárak miatt

80 ezer forint körüli támogatást kaphatnak a bécsiek a magas energiaárak miatt

Bécs pénzügyekért felelős városi tanácsnoka, Peter Hanke (balra) és Michael Ludwig, Bécs polgármestere egy 130 millió eurós kerettel kompenzálja az elszálló energiaárakat (Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 130 millió eurót különített el Bécs vezetése egy „Energiabónusz '22” névre keresztelt segélycsomagra, amelyet az infláció és az elszabaduló energiaárak miatt igényelhetnek a helyeik. Ráadásul nem csak a rászorulók, hanem a középosztály is.

Az egyszeri 200 eurós felajánlást minden Bécsben bejelentett lakos kérvényezheti, aki évente legfeljebb bruttó 40 ezer eurós fizetést visz haza, beleértve az úgynevezett üdülési támogatást és karácsonyi jutalékot, melyek jog szerint járnak az osztrák munkavállalóknak. Ez havonta bruttó 2800 eurónak, vagyis aktuális árfolyamon több mint 1 millió forintos bruttó fizetésnek felel meg. Közös háztartásban élőknél a bevételi plafont évi 100 ezer euróban határozták meg. Bécs a támogatást az utolsó negyedévben utalja majd közvetlenül az igénylők számlaszámára.

Peter Hanke pénzügyekért felelős városi tanácsnok szerint az Energiabónusz '22 több mint egymillió lakost érint. – Ott segítünk a bécsieknek, ahol szükségük van rá – mondta a politikus, utalva ezzel Bécs energiavállalatának nemrég bejelentett áremelésére. A 130 millió eurós csomag további hat pontot is tartalmaz. Ennek értelmében Bécs külön bizottságot hoz létre, ami folyamatosan monitorozza az energiaárakat és biztosítja, hogy a bécsi lakosok a lehető legkedvezőbb áron jussanak áramhoz. A Wien Energie kidolgozott egy új, 18 hónapos részletfizetési ajánlatot azoknak, akiknek problémát jelenthet a távhő-, az áram- és a gázszámla kifizetése, az energiaszolgáltató ezen kívül kikapcsolási moratóriumot hirdetett a következő téli időszakra. A távhőszolgáltatás ügyfelei számára az eddigi elérhetőségeken kívül egy új központi információs pontot is létrehoztak, hogy a számlákkal és részletfizetéssel kapcsolatos ügyintézést megkönnyítsék. 

Mindezeken felül Bécs vállalta, hogy lemond az energiaszolgáltató a 2022-es és 2023-as osztalékáról. Az összegből a Wien Energie köteles az ügyfelek számára a legkedvezőbb energiaárat kikalkulálni, illetve olyan fejlesztésekbe fektetni, melyek az energiaátállást segítik elő.

 

Címkék: Bécs