A bolgároknak és a horvátoknak előbb lesz eurójuk, mint nekünk

A bolgároknak és a horvátoknak előbb lesz eurójuk, mint nekünk

(Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben hazánknak egyelőre céldátuma sincs az euró bevezetésére, Bulgária és Horvátország már idén beléphet az euró előszobájának számító ERM-II. árfolyam-mechanizmus rendszerbe – írja a Privátbankár.hu.

Mindkét ország reméli, hogy a kétéves próbaidő letelte után, 2023. január 1-jén feltárul előttük az eurózóna kapuja, és így az elitklub létszáma 20 fölé emelkedhet. A bolgárok és a horvátok csatlakozásával már csak hat tagállam maradna kívül: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Dánia és Svédország. Közülük a dánok az euró létrehozásáról rendelkező 1992-es maastrichti szerződésben kimaradási lehetőséget kaptak, a másik öt tagállam számára azonban kötelező a csatlakozás, jóllehet ennek időpontja rajtuk múlik.

Az egységes valuta bevezetéséhez formailag az öt maastrichti konvergencia kritériumot kell teljesíteni. A valóságban és a gazdasági és monetáris unió (EMU) fejlődésével azonban lényegében minden új csatlakozónak több és szigorúbb feltételnek kell megfelelnie ahhoz, hogy az uniós integráció kemény magjának része lehessen.

Az eurózóna tagjai 2019 júliusában a korábbi pénzügyi válság miatt pótlólagos feltételeket szabtak az ezután csatlakozni kívánó országok, így Bulgária számára is. Szófiával szemben például elvárásként fogalmazták meg, hogy az ERM II-vel egy időben lépjen be a bankunióba is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a döntésig át kell világítani, úgynevezett stressztesztnek alávetni a bankjait.

Úgy tűnik, hogy ez a folyamat még nem zárult le, mert Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság illetékes ügyvezető alelnöke múlt pénteken Brüsszelben arra figyelmeztette Bojko Boriszov miniszterelnököt, hogy minél előbb be kellene fejezni a bolgár bankok feltőkésítését. Szófiának (és majd Zágrábnak) a pénzügyi szektor nem banki részének a felügyeletét is meg kell oldania, és a pénzmosás elleni uniós szabályokat is maradéktalanul végre kell hajtania.