A cseh miniszterelnök elnézést kért a kormánya által elkövetett hibákért

A cseh miniszterelnök elnézést kért a kormánya által elkövetett hibákért

Andrej Babis cseh miniszterelnök érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek a következő keretköltségvetéssel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehország fennállása óta soha nem volt kitéve ilyen nehéz próbatételnek, mint a mostani koronavírus-járvány – jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök az ország lakosságához intézett hétfő esti beszédében, amelyben elnézést kért a kormánya által elkövetett hibákért is.

A miniszterelnök közölte: senki nem volt felkészülve egy ilyen helyzetre, az egész világ még csak most tanulja, hogyan reagáljon a kihívásra. Emellett beismerte, hogy kormánya a helyzet kezelésekor hibákat vétett, illetve problémákat is okozott.

„Ezen hatalmas pandémia kezelését az egész világ, és mi is, önök is, csak most tanuljuk. Ezért kérem, bocsássák meg nekünk a részleges hibákat vagy problémákat. Egész sor van belőlük. Nyilvánvaló. Ez egy válsághelyzet, amelyre Európa egyetlen országa sem volt felkészülve” – szögezte le.

Itt a brit szigorítás: csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonaikat | Magyar Hang

Andrej Babis azt mondta, az utóbbi napokban foganatosított rendkívüli intézkedések hosszabb ideig is eltarthatnak, mint ahogyan azt a kormány tervezte. Kifejezte meggyőződését, hogy ezek az intézkedések rövidesen meghozzák a várt eredményeket, és az ország úrrá lesz a helyzeten.

Köszönetet mondott mindenkinek, kiemelten az egészségügyi dolgozóknak, a rendőrségnek, a tűzoltóknak, a katonaságnak és az önkénteseknek áldozatos munkájukért. Ugyanakkor biztosította a lakosságot, hogy a hatóságok továbbra is mindent megtesznek a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

„Türelmet és megértést kérek mindenkitől. Közös erővel biztosan úrrá leszünk a problémákon” – hangsúlyozta a kormányfő beszédében, amelyet a közszolgálati Cseh Televízión kívül a két legnagyobb kereskedelmi csatorna is közvetített.

Meghaladta a hatezret a halottak száma Olaszországban | Magyar Hang

Jan Hamácek belügyminiszter a kormány hétfői ülése után jelentette be, hogy meghosszabbította egy héttel a kabinet a járvány miatt elrendelt, kedd reggel lejáró kilencnapos országos vesztegzárat. Eredetileg március 16-a és 24-e közötti időszakra volt kihirdetve. Az intézkedést egyelőre április 1-jéig hosszabbították meg. Jan Hamácek belügyminiszter azt mondta, hogy április elsejéig érvényben marad minden más, a koronajárvány terjedésének megfékezésére eddig bevezetett intézkedés is.

Csehországban meghatározatlan időre szünetel az iskolai oktatás, március 12-től harmincnapos szükségállapot van érvényben, zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és néhány más üzlet képez, s egy hete a határok is le vannak zárva. A kormány emellett jelentősen korlátozta az állampolgárok szabad mozgását. Rendeletei értelmében az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be. További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik. Közterületeken kötelező az orr és a száj eltakarása.

Csehországban március elsején mutatták ki az első koronavírusos fertőzést. Hétfő estig a fertőzöttek száma 1236-ra emelkedett, közülük hatan kigyógyultak, egy 95 éves, krónikus szívbetegségben szenvedő férfi pedig meghalt. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint jelenleg több mint hetven embert kezelnek kórházban, hét személy állapota súlyosnak minősíthető. Laboratóriumi vizsgálatoknak eddig 17 377 személy vetette alá magát.

(MTI)