A Hamász csak a harcok leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról

A Hamász csak a harcok leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról

Humanitárius segélyszállítmányt rakodnak le egy teherautóról a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi átkelő palesztin oldalán 2023. október 26-án. (MTI/AP/Fatima Sbair)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász csak az ellene folytatott izraeli hadműveletek teljes leállítása után tárgyal az Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt túszokról – jelentette be a szervezet. A Hamász vasárnapi közleményében megismételte, hogy csak akkor folytat tárgyalásokat fogolycseréről, ha teljesen leállítják a Gázai övezetben ellene folytatott háborút és teljesítik minden feltételét.

A beszámolók szerint a Gázai övezetben csütörtök óta ismét szünetel a mobiltelefon- és az internetszolgáltatás. A háború kezdete óta ez a leghosszabb távközlési „elsötétítés” a térségben. Október 27-én 36 órára szakították el az övezetet a világ információs hálózataitól. Akkor az izraeli hadsereg (IDF) kiterjesztette hadműveleteit.

Közben a rafahi átkelőnél készült, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió által közzétett felvételek tanúsága szerint a gázai civilek százai szétkapkodták egy segélyszállító teherautó szállítmányát. Az ENSZ jelentése szerint a Gázában élő palesztinok közül sokan „kétségbeesetten vágynak élelemre”, minden kamiont megállítanak, és azonnal elviszik az élelmiszert. Az ENSZ megerősítette, hogy Gáza polgárainak körülbelül fele éhezik, ők nem tudják, mikor és hogyan jutnak legközelebb élelemhez.

Egy másik videofelvételen a Hamász fegyveresei eltulajdonítanak egy teherautónyi humanitárius segélyszállítmányt, amely Egyiptomból a Gázai övezetbe érkezett. Az övezetbe behajtó rakomány tetején felfegyverzett, álarcos férfiak ülnek.

Layla Moran brit parlamenti képviselő vasárnap azt mondta, hogy egy mesterlövész rálőtt egy gázai templomban bujkáló családtagjaira. A brit köztévének adott interjúban Moran közölte, hogy hozzátartozói több száz palesztinnal együtt a háború kezdete óta a katolikus egyháznál találtak menedéket. Moran szerint a helyzet romlott, az emberek víz és élelem nélkül vannak az épületben. „Egy tank elhelyezkedett a templomon kívül, és elfoglalták a szemben lévő épületet. Minden ablaknál mesterlövészek vannak. Lőnek mindenkire, aki kilép az épületekből” – írta az X-en (a korábbi Twitteren) a brit politikus vasárnap.

Vasárnap egyébként – ahogy arról lapunk is beszámolt – a brit, a német, majd pedig a francia külügyminiszter is tűzszünetre szólított fel, amelyről a nemzetközi nyomás erősödése ellenére Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egyelőre hallani sem akar.

Palesztin jelentések szerint vasárnap délelőtt a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabálíjában meghalt az Iszlám Dzsihád szóvivőjének fia a terrorszervezet egyik vezetőjének otthona elleni légicsapásban. Az izraeli hadsereg közölte, és videofelvétellel dokumentálta, hogy a katonák a Gázai övezet északi részén található Dzsabálíja menekülttábor egyik lakásának gyerekszobájában terroralagút lépcsős lejáratára bukkantak. Az alagútaknát a katonák megsemmisítették.

Az IDF szóvivőjének jelentése szerint az izraeli hadsereg az elmúlt nap folyamán mintegy kétszáz Hamász-célpontra mért csapást a Gázai övezetben. Izrael északkeleti hármas határát, a libanoni-szíriai-izraeli határháromszögnél fekvő Dov-hegyet ért lövedékek észlelése után az IDF megtámadta a lövések forrását Libanonban. A katonai szóvivő elmondta, hogy az IDF harckocsival válaszolt az ellenséges tűzre. Rakéták érték a Földközi-tenger közelében lévő határszakaszt is Ros Hanikránál. „A légierő repülőgépei libanoni területen terrorista infrastruktúrát és a Hezbollah síita milícia célpontjait támadták” – közölte az IDF szóvivője.

A Hamász október 7-i összehangolt, Izraelt ért támadássorozatában 1400 izraeli halt meg, háromezren megsérültek, és a Hamász 240 túszt Gázába hurcolt. Az izraeli ellencsapásokban és a gázai szárazföldi offenzívában a Hamász alatt működő egészségügyi minisztérium adatai szerint legalább 18 ezren, köztük sok gyerek és nő halt meg.