Azonnali és tartós tűzszünetet követel Franciaország is Gázában

Azonnali és tartós tűzszünetet követel Franciaország is Gázában

Az izraeli hadsereg katonái Merkava harckocsikkal a Gázai övezet határának közelében, Izrael déli részén 2023. október 9-én (Fotó: AFP via Europress/Jack Guez)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaország szerint „azonnali és tartós tűzszünetre van szükség” az izraeli-gázai háborúban – jelentette ki vasárnap hazája nevében Catherine Colonna. A francia külügyminiszter arról beszélt, hogy Párizs „mélyen aggódik” a területen kialakult helyzet miatt. „Túl sok civilt ölnek meg” – idézte a francia AFP hírügynökség Colonnát, miután ő Tel-Avivban találkozott izraeli kollégájával, Eli Cohennel. A francia diplomácia vezetője ezzel összefüggésben azt is hangsúlyozta, hogy a Hamász október 7-i támadásának áldozatairól sem szabad megfeledkezni.

A BBC által is idézett francia miniszter úgy vélekedett Izraelben, hogy ez lehetővé tenné „az előrelépést a túszok szabadon bocsátásának érdekében is”. Colonna azt is hozzátette, hogy ez egyúttal azt is lehetővé tenné, hogy több humanitárius segély jusson el a Gázában szenvedőkhöz, és hogy ezzel a helyzet elinduljon a „politikai megoldás” felé. Colonna beszélt a jemeni húszi-lázadók által a Vörös-tengeren a közelmúltban hajózó hajók ellen elkövetett támadásokról is – amelyeket feltehetően a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász támogatása érdekében hajtanak végre, mondván, hogy ezek „nem maradhatnak válasz nélkül”, és hogy „több megoldást is mérlegelnek” az ottani biztonsági helyzet rendezése érdekében.

A francia külügyminiszter így csatlakozott brit és német társához, akik egy közös Sunday Times cikkben szorgalmaztak hasonlót – ahogy arról korábban lapunk is beszámolt.

Egyelőre ez nem igen hatja meg az izraeli kormányfőt. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a növekvő nemzetközi nyomás ellenére ugyanis megerősítette, hogy ellenzi a gázai tűzszünetet. Így továbbra is kitartott amellett, hogy az izraeliek támogatják a gázai szárazföldi offenzíva folytatását.

A Hamász október 7-i összehangolt, Izraelt ért támadássorozatában 1400 izraeli halt meg, háromezren megsérültek, és a Hamász 240 túszt Gázába hurcolt. Az izraeli ellencsapásokban és a gázai szárazföldi offenzívában a Hamász alatt működő egészségügyi minisztérium adatai szerint legalább 18 ezren, köztük sok gyerek és nő halt meg.