A járvány sem lehet akadály: magángéppel vitték a vendégmunkásokat a szőlősbe

A járvány sem lehet akadály: magángéppel vitték a vendégmunkásokat a szőlősbe

Román vendégmunkásokat magángéppel visznek Olaszországba dolgozni Forrás: Digi24 tv

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolc román szezonmunkást magángéppel röptetett ki Olaszországba egy ottani borászat tulajdonosa, mert állítása szerint nélkülözhetetlenek a szőlészetben. A román hírtévé, a Digi24 információi szerint a hölgyek korábban évente kétszer is kimentek segíteni, de pár napja hiába indultak útnak autóbusszal, megfelelő papírok hiányában a magyar hatóságok nem engedték át őket Magyarországon. A tulaj gondolt egyet, és kibérelt egy magánrepülőt, amellyel Kolozsvárról elvitte őket az osztrák határ melletti Dél-Tirol Alto Adige régiójába.

– Olaszország ezen részén nincs helyi munkaerő – nyilatkozta a televíziónak Martin Foradori Hofstätter tulajdonos. „Harminc éve külföldiekkel dolgozunk. Az én esetemben legalább tíz éve jönnek ezek a hölgyek, akiket kiképeztem erre a speciális feladatra. Egy üzletember barátomtól béreltem a gépet, miután más megoldást nem találtam arra, hogy idehozzam a munkásaimat” – tette hozzá.

A borászat tulajdonosa sok kritikát kapott a gesztus miatt, de azt mondja, a veszteségei még nagyobbak lettek volna, ha nem kezelik a szőlőt időben.

A nyolc román nő már felvette a munkát, az Alpok lábainál, 800 méter magasan dolgoznak a szőlőben. Egyikük azt mondta, néha még énekelnek is munka közben, és azért jöttek, hogy legyen pénzük eltartani az otthon lévő családjukat. A nyolc munkásnak júliusig van munkája, de visszavárják őket a szeptemberi szüretre is.