A jövőben közösen vásárol energiát az EU

A jövőben közösen vásárol energiát az EU

Ursula von der Leyen az Európai Parlament üléstermében Strasbourgban, 2019. július 16-án (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EU-s állam- és kormányfők két napos brüsszeli csúcstalálkozójának második napja szinte teljes egészében az energiahelyzet értékelésével telt el. A tagállamok vezetői végkövetkeztetésükben leszögezték, hogy az Európai Unió „a lehető leghamarabb fokozatosan megszünteti az orosz gáz-, olaj- és szénimporttól való függőségét”.

 

Ugyanakkor egyetértés volt abban, hogy az EU közösen lép fel a energiahordozók vásárlása során. „Együtt kell működni a gáz, az LNG és a hidrogén önkéntes közös vásárlásán, optimálisan kihasználva az Európai Unió és tagállamai kollektív politikai és piaci súlyát az árak mérséklésére a tárgyalásokon. A közös vásárlási platform a nyugat-balkáni országok és a három társult keleti partner számára is nyitva áll majd” - áll a dokumentumban. Ursula von der Leyen szerint ez EU-nak ki kell használni azt, hogy a legnagyobb piacnak számít ezen a piacon.

– A globális vezetékes gázpiac 75%-a európai piac. Tehát óriási vásárlóerőnk van. Ezért üdvözlöm, hogy most használni fogjuk a kollektív alkuerőnket. Egymás túllicitálása és az árak felemelése helyett összevonjuk a keresletünket – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Abban is megegyeztek, hogy a gáztárolók újratöltését Unió-szerte a lehető leghamarabb meg kell kezdeni, teljes mértékben figyelembe véve a nemzeti készültségi intézkedéseket. A jövő télre tekintettel a tagállamok és a Bizottság sürgősen létrehozzák a szükséges szolidaritási és kompenzációs mechanizmusokat – szögezték le. Ebből a szempontból speciális helyzetben az Ibériai-félsziget, ahol ugyan nagyon magas a megújuló energiaforrások aránya, azonban éppen emiatt a vezetékes összekapcsoltságuk a kontinens már részével meglehetősen hiányos. A spanyol és a portugál kormány ígéretet kapott arra, hogy erre a szempontra a későbbiekben figyelemmel lesznek.

Bár sok javaslat elhangzott az energiaárak letörésére, ezen a téren nem sikerült végleges megoldást találni. Ezért abban maradtak az állam- és kormányfők, hogy a következő találkozójukon visszatérnek a kérdésre, addig azonban májusi határidővel az Európai Bizottságnak kell konkrét megoldási javaslatokat felvázolnia. Ennek értelmében az Európai Tanács „felhívja a Bizottságot, hogy terjesszen elő olyan javaslatokat, amelyek hatékonyan kezelik a túlzott villamosenergia-árak problémáját, miközben megőrzik az egységes piac integritását, fenntartják a zöld átállás ösztönzőit, megőrzik az ellátás biztonságát és elkerülik az aránytalan költségvetési költségeket.”

Az állam- és kormányfők elfogadták az EU biztonsági kihívásaira választ adó úgynevezett stratégia iránytűt is és két és fél évvel meghosszabbították Charles MIchelt, a Tanács elnöki tisztében.

Újabb szankciós csomag nem volt napirenden, azonban a vezetők megbízták a Bizottságot, hogy mérje fel, hogy az eddigi büntetőintézkedések alól milyen kibúvók lehetségesek és zárja be a kiskapukat.