A magyar kormány nem ítélte el, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat szállít az oroszoknak

A magyar kormány nem ítélte el, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat szállít az oroszoknak

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető új fejlesztésű fegyvereket és felszereléseket tekint meg egy észak-koreai hadiipari üzemben 2024. január 9-én. (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A lehető leghatározottabban elítéljük, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ballisztikus rakétát exportáljon Oroszországnak, valamint azt, hogy Oroszország ezeket a rakétákat Ukrajna ellen 2023. december 30-án és 2024. január 2-án bevetette. Ezek a fegyverek növelik az ukrán nép szenvedését, támogatják Oroszország agresszióját” – írta az Egyesült Államok külügyminisztériuma állásfoglalásában.

Észak-Korea ballisztikus rakétákat és kilövőállásokat szállított Oroszországnak – emlékeztetett a 444.hu –, amiket az orosz hadsereg már bevetett Ukrajna ellen. Dmytro Csubenko, a harkivi ügyészség szóvivője meg is mutatta a sajtónak a rakéták maradványait, szerinte azok „vizuálisan és technikailag” is különböznek az orosz modellektől. Az említett állásfoglalás határozottan ellenzi a két ország közötti fegyverszállítást, ugyanis az értékes technikai és katonai ismeretekkel szolgál Észak-Korea számára. „Mélységesen aggasztanak bennünket azok a biztonsági következmények, amikkel ez az együttműködés jár Európában, a Koreai-félszigeten, az Indo-csendes-óceáni térségben és szerte a világon” – szerepel a szövegben.

Az aláíró országok közt ott vannak az Európai Unió vezető hatalmai, a többi közt Franciaország, Németország, valamint az Egyesült Királyság, de még Albánia vagy Észak-Macedónia is csatlakozott az állásfoglaláshoz. A felsorolásból azonban hiányzik Szlovákia és Magyarország neve. Arról, hogy a békepárti magyar kormány miért nem írta alá az állásfoglalást, a portál megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de egyelőre nem kaptak választ.