A román elnök nem vitázik nyilvánosan

A román elnök nem vitázik nyilvánosan

Klaus Iohannis az Európai Néppárt 2017 október 19-i rendezvényén (Fotó: Európai Néppárt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hajlandó nyilvános vitát folytatni a második mandátumára pályázó Klaus Johannis román államfő kihívójával, Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfővel az elnökválasztás november 24-i második fordulója előtt – erősítette meg a jobboldali elnök kedden Facebook-oldalán.

– Semmilyen eszmecsere nem létezhet annak a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a képviselőjével, amely lábbal tiporta a jogállamiságot, megpróbálta letéríteni Romániát az európai útról, egy bűnözői csoport érdekeit szolgálva – indokolta elutasítását az egy hete kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) MTI által is idézett államfőjelöltje.

Választóihoz intézve szavait Johannis úgy fogalmazott: csak az ő segítségükkel sikerült meggátolnia hogy a PSD maga alá gyűrje az állam intézményeit, és továbbra is számít támogatásukra az ország „újjáépítésében”. Az államfő azt ígérte, folytatja országjáró körútját, és a polgárokkal, újságírókkal, vagy civilekkel bármikor kész párbeszédet folytatni elnöki programjáról.

Ellenfele, a nemrég megbuktatott volt miniszterelnök szerint Johannis azért „fél a nyilvános vitától”, mert abban azonnal lelepleződne az összes „rágalom”, amellyel őt és a PSD-t illette az utóbbi években. Dancila közösségi oldalán közzétett válaszában azt írta: ő azonban türelmesen várja, hogy az elnök mégis "összeszedje bátorságát, bölcsességét és lelkierejét", elfogadja a kihívást és kiálljon vitázni vele, ahogyan azt a választók elvárják és megérdemlik.

Most nincs csoda, a románok alig szavaztak a magyar jelöltre | Magyar Hang

Kelemen Hunor örülhet, hogy átlépte a 3 százalékos küszöböt, mert így az állam kifizeti kampányköltségét, közel háromszáz millió forintot.

Az elnökválasztás első fordulóját november 10-én tartották, amit 37,49 százalékkal Klaus Johannis nyert meg. A második helyre befutó Viorica Dancila a szavazatok 22,69 százalékát kapta. A második fordulót majd november 24-én tartják, ahol már csak a jelenlegi elnökre és kihívójára lehet szavazni.

Johannisnak öt évvel korábban tíz százalékpontos hátrányt sikerült behoznia a második fordulóban Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfővel szemben. A bukaresti média felidézte, hogy Johannis akkor „arroganciának” minősítette azt, hogy esélyesebbnek tartott ellenfele teljesíthetetlenen feltételeket támasztva megpróbált kibúvót keresni a televíziós szócsata elől. Végül azonban Ponta elfogadta a kihívást, és két tévévitát is tartottak a két elnökjelölt részvételével.