A schengeni országok után Nagy-Britannia és Írország felé is beszüntet minden utazást az Egyesült Államok

A schengeni országok után Nagy-Britannia és Írország felé is beszüntet minden utazást az Egyesült Államok

Mike Pence amerikai alelnök a Smithsonian nemzeti légi- és űrmúzeumának Steven F. Udvar-Hazy Centerében 2017. október 5-én (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnök hétfő hajnaltól (washingtoni idő szerint éjféltől) felfüggeszt minden ki- és beutazást Nagy-Britannia és Írország felé a koronavírus-járvány terjedése miatt – jelentette be szombat délután az amerikai koordinációért felelős Mike Pence.

A Fehér Házban tartó sajtótájékoztatón az alelnök egyúttal arra biztatják, hogy térjenek haza a térségből. Mint mondták, Trump elnök – aki nemrég még demokrata hoax-nak nevezte a járványt – kifejezetten elkötelezett a járvány megfékezése ügyében, és nagyon komolyan veszi a helyzetet, épp ezért döntött a brit és az ír korlátozás mellett is, noha a két országban még relatíve alacsony a megbetegedések száma. A friss szombat kora estio adatok szerint 1140 fertőzöttet regisztráltak, akik közül eddig 21-en vesztették életüket, míg az íreknél ez a két adat 90 beteg és egy elhunyt volt.

A vírus Trump fejében - a hoaxtól a nemzeti szükségállapotig | Magyar Hang

Habár az amerikai elnök sem a tesztek eddigi alacsony számáért, sem pedig a Fehér Ház járványügyi részlegének két évvel ezelőtti bezárásáért nem vállalta a felelősséget, a pénteki bejelentés mégis azt mutatja, hogy nagy utat tett meg a vírus Donald Trump fejében az elmúlt hetekben.

Ismeretes, az amerikai kormányzat korábban harmincnapos utazási tilalmat rendelt el a schengeni övezet 26 uniós tagállamából, most ehhez csapták hozzá a brit szigeteket is.

A sajtótájékoztatón megjelent újságírók igen felfokozott hangulatban próbálták megtudakolni azt, hogy vajon várhatóak-e országon belüli utazási korlátozások is, ám Pence alelnök kitért a konkrét válasz elől. Azt hangsúlyozta, számukra az amerikai emberek egészsége az első, és ezért mindent megtesznek, majd miközben nagyjából minden újságíró egymás szavába vágva próbált meg kérdezni tőle, kivonult a teremből.

Donald Trump, a CNN tudósítása szerint – egyébként korábban jelezte, az elmúlt napok ezzel kapcsolatban vele megjelent hírekre reagálva, péntek este csináltatott koronavírus tesztet magán, ám ennek eredménye nem ismert még, 1-2 napon belül lesz meg. Kérdésre válaszolva az elnök azt is elmondta, mérik a testhőmérsékletét és az normális.