A titkosszolgálat verhette össze a szerb ellenzéki vezetőt

A titkosszolgálat verhette össze a szerb ellenzéki vezetőt

Nikola Sandulovic (Forrás: Twitter/Nikola Sandulovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Családja szerint a szerb titkosszolgálat verte össze Nikola Sandulovićot annyira, hogy a politikus félig lebénult azóta. A The Guardian cikke szerint a szerb ellenzéki vezető nemrég bocsánatot kért az albánoktól az ellenük elkövetett bűnökért, ez vezethetett a megtámadásához. Sandulović az 1998-99-ben, a koszovói függetlenségi háború során az albán etnikumhoz tartozók ellen elkövetett bűncselekményekért kért elnézést. Családja szerint ezt követően január 3-án vitték el otthonából, majd bár rövid időre hazakerült, de később ismét az állami titkosszolgálat tarthatta fogva. Szerdán biztosítottak végre alkalmat a családlátogatásra, Karla lánya pedig arra szólított fel, hogy apját szállítsák át egy polgári kórházba abból a belgrádi katonai létesítményből, ahol fogva tartották.

A politikus ügyében eljáró brit ügyvéd, Michael Polak szerint Sandulović kommunikatív, de a jobb oldalára lebénult. Jelenleg kerekesszékben van, és kifejezetten rossz az egészségi állapota. Családja szerint a Republikánus Párt vezetőjét a fizikai bántalmazás mellett meg is mérgezhették. Polak az ENSZ Kínzás Elleni Bizottságához fordult, hogy elérje Sandulović átszállítását egy civil létesítménybe. Amíg ez nem történik meg, azt sem lehet pontosan megmondani, milyen fizikai állapotban van jelenleg.

Az ellenzéki politikust azután vette támadás alá az állami média, hogy kilátogatott a Koszovói Felszabadítási Hadsereg alapítója, Adem Jashari sírjához. Jasharit és családjának ötvenhét tagját a szerb rendőrség ölte meg 1998-ban. Sandulović január 2-án azt írta Twitter-oldalán: ő az egyetlen szerb politikus, aki lerótta kegyeletét az ártatlan albán áldozatok, a Jashari család előtt Prekaziban. Bocsánatot kért azon szerbek nevében, akiknek az említett bűnben nem volt részük. Ezután a politikus harminc napos letartóztatását is elrendelte egy szerb bíró, Sandulovićot nemzeti, faji és vallási gyűlöletkeltéssel vádolják. Az Európai Bizottság szerdán azt közölte, kapcsolatban áll az érintett felekkel. A hivatal szerint minden őrizetbe vételnek jogilag indokoltnak kell lennie, az erőszakkal kapcsolatos állításokat pedig a hatóságoknak ki kell vizsgálniuk.