A világ öt nagyhatalma megfogadta, hogy elkerülik az atomháborút

A világ öt nagyhatalma megfogadta, hogy elkerülik az atomháborút

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin Szentpéterváron 2019. június 6-án (Fotó: Reuters/Dmitri Lovetsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország hétfőn egy ritka, közös nyilatkozatban megegyezett arról, hogy „nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni”. A szöveg Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov 1985-ös genfi csúcstalálkozóján tett közös nyilatkozatára emlékeztet. Az a céljuk ezzel, hogy csökkentsék egy ilyen konfliktus kitörésének kockázatát - írja a 444.hu a Guardian információi alapján.

Arról is megegyeztek, hogy a legfőbb felelősségük a stratégiai kockázatok csökkentése, hogy a nemzetközi feszültségek sose jussanak el nukleáris konfliktusig.

A bejelentés egybeesik az atomsorompó-szerződés ötévenkénti felülvizsgálati konferenciájával, bár azt idén elhalasztották az omikron miatt, online pedig nem biztos, hogy megtartják. Az egyezség szövegét hónapokig készítették elő, az érezhető feszültségek ellenére.