A világháború óta nem látott visszaesés Németországban

A világháború óta nem látott visszaesés Németországban

Horst Seehofer és Angela Merkel (Fotó: Michael Lucan/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német bruttó hazai termék (GDP) idén várhatóan 6,3 százalékkal marad alatta a tavalyinak, jövőre sem éri el a 2019-es szintet, és csak 2022-ben haladja meg azt – idézi az MTI a tervek szerint szerdán bemutatandó gazdasági előrejelzésből kiszivárgott adatokat.

Ezek szerint a német GDP idén 6,3 százalékkal csökken, ami jóval meghaladja a 2009-ben regisztrált eddigi legnagyobb, 5,7 százalékos visszaesést. Az elemzés szerint a mélypont májusban jöhet el, utána stabilizálódás, majd az év második felétől élénkülés következhet. Jövőre már 5 százalék feletti GDP-növekedés várható. Ugyanakkor az előrejelzés bizonytalansága a megszokottnál nagyobb, hiszen a folyamatok alakulása attól függ, hogy mennyire sikerül elfojtani a koronavírus-járványt, és mennyire lehet lazítani a korlátozásokat.

A gazdasági minisztériumban készülő prognózis szerint a rekordnagyságú, 1197 milliárd euró (430 ezer milliárd forint) keretösszegű kormányzati mentőprogramok ellenére több ágazatban csődhullám várható, a regisztrált munkanélküliek száma pedig az év végéig hárommillióra emelkedhet a márciusban regisztrált 2,335 millióról.

Két tűz között a német autóipar | Magyar Hang

A szövetségi kormány március közepe óta szinte hetente jelent be újabb válságkezelő csomagokat. A koronavírus-járvány társadalmi, kulturális és gazdasági hatásainak ellensúlyozására tett erőfeszítések 180 fokos fordulatot jelentenek az államháztartási egyensúly megőrzésére és az államadósság csökkentésére összpontosító kormány eddigi politikájában.

Ezt mutatja, hogy az államháztartásban a GDP-hez viszonyított tavalyi 0,75 százalékos többlet után az idén történelmi csúcsot jelentő 7,25 százalékos hiány keletkezhet, a GDP-arányos államadósság pedig a tavalyi 59,80 százalékról 75,25 százalékra szökhet fel.