A volt alelnök és a demokratikus szocialista – ketten maradtak versenyben a demokratáknál

A volt alelnök és a demokratikus szocialista – ketten maradtak versenyben a demokratáknál

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti független szenátor (balra) és Joe Biden volt alelnök a dél-karolinai előválasztást megelőző televíziós vitán, Charlestonban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elizabeth Warren visszalépésével a március 3-i szuperkeddet követően hamar pontot tettek a demokraták arra a kérdésre, hogy ki lesz az a két „erős” jelölt, aki a párton belül megküzdhet az elnökjelöltségért, hogy aztán majd november 3-án megmérkőzzön Donald Trump jelenlegi elnökkel az Ovális irodáért.

A jó rajtot vett Bernie Sanders mellett Joe Biden, Barack Obama volt alelnöke maradt talpon. A 14 államban megtartott szuperkedd után Bidennek 627, míg Sandersnek 551 delegált pontot sikerült gyűjtenie – a hivatalos jelöltséghez minimum 1991 kell. Még március harmadika előtt egy nappal a minnesotai szenátor, Amy Klobuchar lépett vissza, majd őt követte a 38 éves Pete Buttigieg, South Bend polgármestere. A szuperkedd után a földbe állt a nagyjából egy Puskás stadionnyi pénzt – egyes becslések szerint akár 700 millió dollárt, azaz mintegy 211,2 milliárd forintot (!) – hirdetésekre elköltő milliárdos, Michael Bloomberg. New York volt polgármestere a teljes lebőgést látva, ugyancsak véget vetett minden idők legköltségesebb ámokfutásának, és beállt Biden mögé.

A kétszemélyes versenyt Warren visszalépése teremtette meg; nagyjából tizedannyi támogatót, mindössze 64 delegáltat sikerült összeszednie eddig, így a massachusettsi szenátorasszony, aki sok tekintetben a legbalosabb jelöltnek számított, érthető, hogy nem akart belemenni egy egyre inkább csupán csak a pénzt nyelő kampányba.

Vajon a demokratikus szocialistának áll a világ? | Magyar Hang

Ha úgy alakul, engedi-e pártja Trump ellenében elindulni Bernie Sanderst? Alelnökként ringbe szállna Hillary Clinton? Ki akar vagyonadót és mennyire is balosak a demokrata elnökjelölt-aspiránsok? Sokan radikális balosként könyvelik el Sanderst, ám egyes vélemények szerint az elnöksége a külpolitika terén olyan lenne, mint egy újabb Trump-ciklus. Így állnak a demokraták a március 3-ai szuperkedd előtt.

A kép kitisztultával pár dolog már most látszik. Az egyik, amiről már korábban írtunk, most már egyértelmű, hogy az Egyesült Államok következő elnöke egy hetvenes éveiben járó fehér férfi lesz. Trump 73, Biden 77, míg Sanders 78 éves. Az mindenképp jó a demokraták számára, hogy sikerült elég hamar kétszereplősre szűkíteni a kampányt, amit így nem veszélyeztet a szétforgácsolódás, nem kell sokáig szétaprózni az erőforrásokat.

Az más kérdés, hogy mire megy a két jelölt. A demokratikus szocialistaként elkönyvelt Sanders sok esetben és témában még saját pártján belül is ellenzékben van, arról nem beszélve, hogy szociális, egészségügyi elképzelései miatt az üzleti körökben sem rajonganak érte túlságosan. A másik oldalon ott van a volt alelnök, aki korábban több olyan történettel is házalt a kampányban, amiről kiderült, vagy meg sem történt, vagy nagyon nem úgy történt, ahogy ő „emlékezik rá”.

Ráadásul Biden esetében ott van a fiát érintő ukrán szál, ami ugyancsak kompromittálhatja. Emlékezetes, Hunter Biden még a demokrata politikus aktív alelnöki időszakában, egészen 2019 áprilisáig felügyelőbizottsági tag volt egy ukrán energetikai cégben, a Burismában, ami ellen egyébként az Obama adminisztráció több tisztségviselője is aggodalmát fejezte ki, mindhiába. A legújabb hírek szerint pedig miközben Biden alelnökként épp reformokat sürgetett Romániában azért, hogy legyőzzék a korrupciót, addig az NBC News szerint Hunter ügyvédi tanácsokat adott egy romániai üzletembernek, akit telekspekulációs és korrupciós ügyek miatt később jogerősen el is ítéltek.

Közismert román bűnözőnek adott tanácsot az amerikai alelnök fia | Magyar Hang

Az NBC News szerint Hunter Biden ügyvédi tanácsokat adott egy romániai üzletembernek, akit telekspekulációs és korrupciós ügyek miatt később jogerősen el is ítéltek. Eközben apja, amerikai alelnökként épp reformokat sürgetett Romániában azért, hogy legyőzzék a korrupciót.

Az ukrán szál volt egyébként az, ami miatt a demokraták megpróbálták elmozdítani Donald Trumpot; az impeachment eljárást ugyanis amiatt kezdeményezték, mert Trump – Hunter Biden miatt – igen erélyesen próbált meg „hatni” az új ukrán államfőre, Volodimir Zelenszkijre korrupciós vizsgálati vonalon. Az elnök az ukrán kollégájával folytatott telefonbeszélgetés szerint egy, a washingtoni törvényhozás által már megítélt, folyósítandó katonai támogatás átutalása mellett szerette volna elérni, hogy az egykori alelnök fia ellen kezdjenek el nyomozni az ukrán hatóságok.

Az impeachment aztán elég hamar elhasalt, s így közvetve Bidenre éghet ennek sikertelensége, ami nem jó előjel az elnökségért folyó csatározásokra nézve.

Hogy hogyan alakulnak az esélyek? Március 17-re tovább tisztulhat a kép, ugyanis addig további 948 delegált szavazatot lehet megszereznie a jelöltségre pályázóknak.

FRISS: Ahogy azt egy olvasói hozzászólás megjegyezte, Tulsi Gabbard hawaii alsóházi képviselő is versenyben van még, miután ő még nem jelezte visszalépését. A korábban őrnagyi rangban a nemzeti gárdában is szolgáló, többek között Irakot is megjáró politikusnak – aki egyébként támogatja Sanders Medicare for all elnevezésű egészségügyi reformtervét – az eddig megszerezhető 1337 delegált szavazatból összesen kettőt sikerült begyűjtenie.