Amerikai hadihajók gyakorlatoznak Oroszország határaihoz közel

Amerikai hadihajók gyakorlatoznak Oroszország határaihoz közel

Az amerikai USNS Supply, jobbra pedig a brit HMS Kent a Barents-tengeren 2020. május 3-án (Fotó: U.S. Navy/Lauren Spaziano)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai hadihajók – a britekkel együtt – gyakorlatoznak a Barents-tengeren – jelentette be hétfőn kiadott közleményében az amerikai haditengerészet. A 6. flotta MTI által is idézett parancsnoka, Lisa Franchetti altengernagy a közleményben hangsúlyozta: „Ezekkel a kihívásokkal teli időszakban minden korábbinál fontosabb állhatatos jelenlétünk az európai színtéren, miközben elővigyázatos intézkedéseket hozunk haderőnk egészségének védelmében is.”

A közleményben az altengernagy hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok „elkötelezett a regionális biztonság és stabilitás előmozdítása mellett”, és figyelmet fordít a bizalomépítésre és az Arktisz „készenléti képességének erősítésére” is. A hadműveletekben a három amerikai torpedóromboló mellett a brit haditengerészet egyik hajója is csatlakozott, míg – ha már együttműködés – a norvégoktól nem vesz részt senki.

Az amerikaiak szerint a hadgyakorlatról május 1-jén értesítették az orosz védelmi minisztériumot is, „az esetleges félreértések, a kockázatcsökkentés és a figyelmetlenségből eredő eszkaláció elkerülése érdekében.”

A The Washington Times című lap elemzője rámutatott, hogy az 1980-as évek közepe óta először fordul elő, hogy amerikai hadihajók beléptek a Barents-tenger térségébe, közel az orosz határokhoz. Más elemzők arra emlékeztetnek, hogy néhány nappal ezelőtt az amerikai külügyminisztérium egyik, neve elhallgatását kérő magas rangú tisztségviselője telekonferencián arról tájékoztatta a Washingtonban akkreditált külföldi újságírókat, hogy az Egyesült Államok nagyobb figyelmet kíván fordítani az északi-sarki térségre. A tisztségviselő ezt azzal magyarázta, hogy amerikai megítélés szerint megnövekedett Oroszország és Kína aktivitása az Arktisz térségében.

Katonai kikötőt épít az amerikai hadsereg az északi sarkkörre | Magyar Hang

A terv a 2020-as védelmi büdzsében szerepel, amellyel közelebb állomásoztathatják a hadihajókat a versenytársakhoz.

Az amerikai aktivitás egyébként érezhetően megnőtt a térségben, még tavaly nyáron írtunk arról, hogy az idei évre azt tervezték, egy stratégiai-katonai kikötőt építenek a tengerészet rombolói és jégtörő hajói számára az Északi sarkkörön.