Angela Merkel: „Kemény” zárlatra van szükség a járvány megfékezéséhez

Angela Merkel: „Kemény” zárlatra van szükség a járvány megfékezéséhez

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart a 11 legnagyobb német város vezetőjével folytatott megbeszélése után Berlinben 2020. október 9-én (Fotó: MTI/AP/Reuters Pool/Axel Schmidt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni – mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Arról beszélt, hogy egyetért a tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány megfékezéséhez az eddigi „enyhe”, részleges zárlat helyett az ország leállítására, „kemény” zárlatra van szükség. Ez a felismerés egyre inkább terjed a védekezésért felelős tartományi vezetők körében is – mondta.

Az MTI és más hírügynökségek által is szokatlanul szenvedélyes, drámai hangúnak leírt beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát. – Komolyan kell venni a korlátozásokat, és tudatosítani kell, hogy mindenki befolyásolja magatartásával a járvány alakulását. Nem helyes például, hogy a vendéglátásról szóló szabályokat sajátosan értelmezve sokan a vendéglők előtt felállított standoknál gyűlnek össze közös forraltborozásra – magyarázta.

Hangsúlyozta: neki is „szívből fáj”, hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő tíz napon a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Ha a járvány miatt „az idei karácsony lesz az utolsó a nagyszülőkkel, akkor utólag nagyon bánjuk majd, hogy túl keveset tettünk” a fertőzésveszély csökkentéséért – mondta a kancellár.

Merkel kifejtette, hogy már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését. Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig kell fenntartani – magyarázta.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 20 815 fertőződést szűrtek ki, 20 százalékkal többet az egy héttel korábbi 17 270-nél. A koronavírus-fertőzéssel összefüggésben minden korábbinál több, 590 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az újakkal együtt 1 218 524 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 932-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, keddi összesítése szerint egy nap alatt 78-cal, 4257-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék – 2535 beteg – szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 271 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4957 ágy szabad. (MTI)