Ausztria a kínai és az orosz vakcinát is maga szeretné gyártani

Ausztria a kínai és az orosz vakcinát is maga szeretné gyártani

Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban érkezik a koronavírus-járvány elleni védekezésről tartott bécsi sajtóértekezletre 2020. április 14-én (Fotó: MTI/AP/APA pool/Roland Schlager)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sebastian Kurz szeretné, ha az orosz Szputnyik V és a kínai vakcinát is Ausztriában gyártanák majd, ha rábólint az oltóanyagok használatára az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – idézte az osztrák kancellár Welt am Sonntagnak adott interjúját a Hvg.hu.

Kurz saját bevallása szerint bármelyikkel beoltatná magát, ha azokat az EMA engedélyezi. „Az oltóanyagoknál egyedül az a kérdés, hogy milyen biztonságosak, hatékonyak és milyen gyorsan elérhetők, nem a geopolitikai játszmák” – jelentette ki az osztrák kormányfő. A témával kapcsolatban a kancellár azt is megjegyezte, az uniós gyógyszerügynökség felelős a vakcinák lassú engedélyezése miatt.

– Ausztria a vakcinák engedélyezésének tempójától függetlenül hétfőtől, tehát február 8-tól lazítani fog a szigorú korlátozásokon: minden üzlet kinyithat, de a vásárlók számát korlátozzák, és mindenkinek FFP2-es maszkot kell viselnie. Megnyitnak az állatkertek és a múzeumok, de fodrászhoz is lehet menni, bár itt az időpontfoglaláshoz szükség lesz egy 48 óránál nem régebbi negatív tesztre – emlékeztet cikkében a Hvg.hu.

Újranyitják az iskolákat is, de rendszeresen tesztelni kell a diákokat. A eddig egész napos kijárási korlátozás újra csak 20 óra és reggel 6 között lesz érvényben, viszont szigorítják a külföldről való beutazást az új mutációk megjelenése miatt.