Az Egyesült Arab Emírségekben is felfedezték a fenntartható turizmust

Az Egyesült Arab Emírségekben is felfedezték a fenntartható turizmust

Fotó: Pexels.com/Kevin Ponce Villaruz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hét abszolút monarchia föderációjából álló délnyugat-ázsiai ország, az Arab Emírségek eddig nem kifejezetten ökoszemléletéről, vagy a fenntartható fejlődésről volt híres, elég csak leglátogatottabb emirátusára, Dubajra gondolnunk. Most azonban úgy tűnik, az olajban gazdag monarchia is ráérzett arra, a pazarlás korszaka után egyre nagyobb igény mutatkozik az ökotudatos turizmusra.

Az egyik emirátusa, Ras Al Khaimah Turisztikai Hivatala balanced tourism (kiegyensúlyozott turizmus) néven hirdette meg új turisztikai stratégiáját, amelynek célja, hogy Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emirátusok legfenntarthatóbb emírségévé váljon 2025-re – írja a spabook.net.

Az új stratégia szerint az ország hosszú távú céljait szem előtt tartva, a jövőben kiemelt figyelmet szentelnének a környezet, a kultúra, a megőrzés és az élhetőség alapelveinek. El szeretnék kerülni a zsúfolt beépítéseket, a világörökségi helyszínek túlzsúfoltságát, a természeti környezet tönkretételét. Mindezzel azt remélik, felkeltik a környezettudatos turisták érdeklődését.

Ras Al Khaimah-t az Emírségek természeti bölcsőjeként is emlegetik. A régió 64 kilométernyi érintetlen stranddal, vadon élő állatokban bővelkedő mangrove erdőkkel, hullámzó terrakotta sivatagokkal, változatos kanyonokkal és hegyekkel büszkélkedhet. Ezeknek a természeti értékeknek a védelmét most még inkább szeretnék erősíteni. Az új szállodafejlesztéseknél már olyan fenntarthatósági megoldásokat alkalmaznak, mint a természetes anyagok és megújuló energiaforrások használata.

Az új stratégiát kulturális téren is érvényesíteni kívánják. A térségben található az Emírségek legtöbb erődje. Ras Al Khaimah mintegy 65 várral rendelkezik, amelyek az egykori kereskedelmi útvonal mentén épültek, és négy olyan régészeti területe van, amelyek várhatóan hamarosan felkerülnek az UNESCO világörökségi helyszínek listájára. A kutatók 2025-re végeznek az ősi települések helyreállítási munkálataival, amelyek során csak helyi és hagyományos alapanyagokat használnak. A védett helyszínek között szerepel továbbá a Suwaidi Pearls Farm, az Egyesült Arab Emírségek egyetlen igazgyöngy telepe, ahol a mai napig kézzel végzik a munkát a régi hagyományok megőrzése jegyében, valamint a Jazirah Al Hamra is, az Arab-öböl utolsó gyöngyhalász városa. 

Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hivatala a fentieken túl munkavállalói jó közérzetét is fontosnak tartja. 2022-ben az Egyesült Arab Emírségek hat legjobb munkahelye közé bekerült kis- és középvállalati kategóriában, valamint az első olyan kitüntetést is megszerezte, amely a legjobb női munkahelyeket hivatott rangsorolni.

A munka már elkezdődött, 2021 végén a Ras Al Khaimah-ban megrendezett Global Citizen Forum rendezvényen az állami szervezetek, hotelek és a magánszektor szereplő közösen írták alá azt a fenntartható turizmus iránti kötelezettségvállalást, amelynek célja az, hogy 2025-re Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emírségek zöld zászlóhajójává váljon.

A vállalás értelmében folyamatosan ellenőrzik a fejlesztéseket, hogy azok összhangban legyenek az Emírségek kulturális és természeti örökségeinek megóvásával, törekednek az új és fenntartható turisztikai megoldások alkalmazására, valamint minimalizálják az energia-és vízhasználatot, csökkentik a hulladéktermelést.