Az elhurcolt ukrán gyerekekről is szó volt Ferenc pápa és Novák Katalin találkozóján

Az elhurcolt ukrán gyerekekről is szó volt Ferenc pápa és Novák Katalin találkozóján

Ferenc pápa és Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Fotó: Simone Risoluti

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországról terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában – jegyezte be Ferenc pápa az áprilisi magyarországi látogatását megörökítő albumba, melyet Novák Katalin adott át neki vatikáni találkozójukon pénteken.

A katolikus egyházfő és az államfő négyszemközt, spanyol nyelven negyvenöt percig beszélt egymással. A pápa könyvtárszobájában tartott találkozó a negyedik volt Ferenc pápa és Novák Katalin között év eleje óta. A megbeszélés fő témája a háború befejezése és a béke útjának megtalálása volt – közölte a Sándor-palota az MTI-vel. A felek megállapodtak abban, hogy közösen kell dolgozni a „mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke elérése érdekében”. Novák Katalin és a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros megbeszélésen is központi téma volt az ukrajnai háború befejezése és az ország humanitárius helyzete – közölte a vatikáni sajtóközpont.

Novák közösségi oldalán úgy fogalmazott, az alábbi három fontos kérdésről beszéltek a pápával: „Elsődleges témánk a háború volt. Megállapodtunk abban, hogy közösen dolgozunk egy mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke eléréséért. Arról is egyeztettünk, hogy mit tudunk közösen annak érdekében tenni, hogy az Ukrajnából elhurcolt gyerekek hazajuthassanak”. Állítása szerint szóba került az is, hogy szövetségesek „a hagyományos családi értékek melletti kiállásban és a gyermekek védelmében”. Emellett a Szentatya áprilisi magyarországi útjáról is beszéltek, „ami azt is jól jelzi, hogy a pápalátogatás nem egy egyszeri esemény volt, hanem annak generációkon át érvényesülő hatása van”.