Az ENSZ-nél is aggódnak a magyar kormány terve miatt

Az ENSZ-nél is aggódnak a magyar kormány terve miatt

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


– Az ENSZ aggodalommal figyeli a magyarországi fejleményeket, ahol a kormány egy törvényjavaslat előterjesztésével kitolná a COVID-19 világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet határidejét – mondta Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője pénteken Genfben.

Úgy tűnik, hogy a törvényjavaslat gyakorlatilag korlátlan hatalommal ruházná fel a magyar kormányt a rendelettel történő kormányzáshoz, és egyértelmű határidő nélkül egyszerűen megkerüli a parlamenti ellenőrzést. A nemzetközi szabályok értelmében a „veszélyhelyzeti kormányzásnak” és az ehhez kapcsolódó intézkedéseknek szigorúan átmeneti jellegűeknek kell lenniük, a jelenlegi helyzet kezelésére korlátozva, és megfelelő biztosítékokat kell tartalmazniuk. Emellett jelentős jogalkotási és igazságügyi felügyelet alatt kell maradniuk – fogalmazott Colville.

A szóvivő szerint aggodalmaik között szerepel az is, hogy a törvényjavaslat előírja: azokra, akik hamis vagy torz információkat terjesztenek, amelyek befolyásolhatják a kormánynak az egészségügyi válságra adott válaszát öt évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni. Colville kiemelte: a dezinformáció egyértelműen veszélyeztetheti a hatóságok erőfeszítéseit, és ezzel foglalkozni is kell, ugyanakkor ezt a közösségi média platformokkal szoros együttműködésben érdemes megtenni, azzal, hogy a veszélyes üzeneteket azonosítják és megjelölik, így biztosítva a közegészség védelme érdekében hozott hatékony intézkedéseket.

Alkotmányos hézag | Magyar Hang

Aggodalom tölt el bennünket, hogy a jogszabály a jelenlegi formájában negatívan befolyásolhatja az újságírók törvényes munkáját, és befolyásolhatja a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon – közölte.

Arra buzdítanak minden kormányt, hogy gondoskodjanak arról, hogy a világjárványra vonatkozó hiteles járványügyi információk és válaszok gyorsan és megbízhatóan rendelkezésre álljanak, ezzel felvéve a harcot a dezinformációval szemben. A nyitottság és átláthatóság segíti és bátorítja az embereket arra, hogy elfogadják, részt vegyenek és magukénak érezzék a saját, és mások egészségének védelmét szolgáló intézkedéseket. A válságra adott válaszhoz az egész társadalom részvétele szükséges – fogalmazott.

A kormányoknak, ideértve Magyarországot is, nehéz döntéseket kell meghozniuk a koronavírus-járvány miatt. A nemzetközi jog a veszélyhelyzetre tekintettel sürgősségi intézkedéseket tesz lehetővé. Ezeknek az intézkedéseknek azonban arányosnak kell lenniük a becsült kockázattal, és emellett méltányos módon kell alkalmazni őket, különös figyelemmel az időtartamra. Ezeket legitim közegészségügyi célok elérésére kell és lehet felhasználni. Emiatt sürgetjük a magyar kormányt, hogy biztosítsa, hogy az általa hozott intézkedések összhangban legyenek a nemzetközi jogi kötelezettségekkel – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.

„Legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától" - válaszolt Orbán Viktor | Magyar Hang

A felhatalmazási vagy túlhatalomtörvény néven emlegetett jogszabállyal szemben a hazai ellenzék mellett az Európa Tanács és európai uniós intézmények is aggályaikat fogalmazták meg a napokban. A jogszabályt a jövő héten fogadhatja el a fideszes kétharmad.