Az EU további szankciókat készít elő Oroszországgal szemben

Az EU további szankciókat készít elő Oroszországgal szemben

Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz hadsereg által Bucsa városban és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságok a megszállásra vonatkozó nemzetközi jog hatálya alá tartoznak, az Európai Unió (EU) ezért is sürgős feladatként további szankciókat készít elő Oroszországgal szemben – jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn. A Kijev melletti Bucsánál elkövetett vérengzés kivizsgálását és az Oroszország elleni nemzetközi szankciók szigorítását sürgette a hétfői bukaresti megbeszélését követő közös sajtóértekezletén Bogdan Aurescu román és Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter is.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában aláhúzta: az EU a lehető leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erők által a beszámolók szerint több elfoglalt, időközben visszafoglalt ukrán városban elkövetett atrocitásokat. Ezekért a tettekért az orosz hatóságok felelősek, mert abban az időszakban követték el őket, amikor az orosz hadsereg gyakorolta a tényleges ellenőrzést az érintett területen – jelentette ki. – Az ukrajnai Bucsa városban és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett tömegmészárlást a történelem az európai földön elkövetett atrocitások között fogja említeni – mondta Borrell.

Az ukrán hatóságok vasárnap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Hivatalos közlések szerint Bucsában tömegsírra is bukkantak, legkevesebb 330 férfi holttestet találtak. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket. 

A háborús bűncselekmények, és más súlyos jogsértések elkövetői, valamint az ezekért felelős kormánytisztviselők és katonai vezetők felelni fognak e tettekért – húzta alá Borrell, és megerősítette: az Európai Unió minden olyan eszközt támogat, amellyel biztosítható, hogy az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett emberjog-sértéseket feltárják, és a nemzetközi humanitárius jogot megsértőket felelősségre vonják. Közölte, hogy az Európai Unió teljes mértékben támogatja a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények felderítésére indított vizsgálatot, valamint az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának vizsgálóbizottsága által elvégzendő munkát. Az EU segítséget nyújt az ukrán legfőbb ügyésznek és az ukrán civil társadalomnak a háborús bűncselekmények bizonyítékainak gyűjtéséhez és megőrzéséhez – mondta. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek haladéktalanul és feltétel nélkül véget kell vetnie az Ukrajna ellen indított háborúnak – zárta nyilatkozatát az uniós diplomácia vezetője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról tájékoztatott hétfőn, hogy a nap folyamán telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az orosz csapatok által Bucsában és más ukrán városokban elkövetett erőszakról. Elmondása szerint biztosította az ukrán elnököt arról, hogy az Európai Bizottság támogatja Ukrajnát, a gyilkosságok pedig – mint fogalmazott – „nem maradnak válasz nélkül, a bűncselekmények elkövetői nem maradhatnak büntetlenül”. Közölte továbbá: az EU az ukrán főügyésszel együttműködve nyomozócsoportot hozott létre a tömeggyilkosságok bizonyítékainak összegyűjtésére, dokumentálására, elemzésére, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására. A nyomozócsoport munkáját az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol), az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős uniós ügynökség (Eurojust), valamint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is támogatja – közölte. – Globális válaszra van szükség. Az Európai Bizottság minden szükséges technikai és pénzügyi támogatást megad az EU által vezetett valamennyi vizsgálathoz – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Szankciókat sürgetnek

A Kijev melletti Bucsánál elkövetett vérengzés kivizsgálását és az Oroszország elleni nemzetközi szankciók szigorítását sürgette a hétfői bukaresti megbeszélését követő közös sajtóértekezletén Bogdan Aurescu román és Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter is. Aurescu úgy értékelte: „minden kétséget kizáróan” Oroszországot terheli a felelősség a Bucsánál és más ukrajnai településeken lemészárolt civilek haláláért, mivel ezek az atrocitások olyan területen történtek, amelyek – elkövetésük időpontjában – orosz katonai megszállás alatt voltak. A román külügyminiszter a felelősök bíróság elé állítását sürgette, hozzátéve: rendkívül fontos, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze és a vádhatóság szakértői azonnal Ukrajnába utazzanak, és megkezdjék a bizonyítékok összegyűjtését.

Aurescu szerint erősíteni kell Oroszország elszigetelését, az Európai Uniónak újabb szankciók bevezetésével kell fokoznia a nemzetközi nyomást, amellyel a háború befejezésére, csapatai kivonására akarják kényszeríteni Oroszországot. A készülő újabb szankciós csomagról Aurescu újságírói kérdésre sem árult el részleteket, mondván, hogy roppant fontos az Unió egységének megőrzése, ezért csakis olyan intézkedésekről szabad nyilvánosan beszélni, amelyekről egyetértés született a tagországok között.

Eva-Maria Liimets megerősítette: Oroszországot felelősségre kell vonni a vérontásért, a háborús bűnök elkövetőit bíróság elé kell állítani, ugyanakkor a nemzetközi közösségnek olyan pénzügyi szankciókat kell bevezetnie, amelyek révén meg lehet megakadályozni, hogy Oroszország tovább pénzelje háborús gépezetét. – Az energetikai szektorban is fokozni kell a szankciókat, nem szabhatunk meg korlátokat a szankciók terén, amíg Moszkva nem vet véget a háborúnak – jelentette ki az észt külügyminiszter. Leszögezte: Oroszországot az ukrajnai civil infrastruktúra tönkretételéért is felelősségre kell vonni, s ez azt jelenti, hogy az újjáépítésben is részt kell vennie.

– Fel kell használnunk a zárolt orosz vagyont is az újjáépítéshez, és az orosz földgázért fizetendő pénz egy részét össze kellene gyűjteni nemzetközi alapba, amelyből Ukrajna újjáépítését támogatnánk – javasolta az észt diplomácia vezetője.