Megdöbbent a világ a Bucsában készült képeken, az oroszok kopaszra borotválták a fogságba ejtett ukrán női katonák fejét – percről percre

Megdöbbent a világ a Bucsában készült képeken, az oroszok kopaszra borotválták a fogságba ejtett ukrán női katonák fejét – percről percre

Ukrán katonák egy megsemmisült orosz An–225 Mrija szállítógép roncsánál a hosztomeli Antonov repülőtéren 2022. április 2-án (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítse rendszeresen a cikkünket, hogy megjelenjenek az új bejegyzések is. Szombati közvetítésünket itt találja.

• Szinte minden nyugati vezető elítélte a Kijev környékéről a jelentett civilekkel szembeni orosz brutalitást
• Boris Johnson: Nincs a Kreml-dezinformáció, ami elrejthetné az igazságot az ukrán civilekkel szemben elkövetett gyilkosságokról
• Az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte hétfőre a bucsai események miatt Oroszország
• Donyeck megye kormányzója felszólította a lakosságot, hogy hagyják el a megyét
• Szlovákia kész rubelben fizetni az orosz gázért
• Jön a Zelenszkij-Putyin csúcstalálkozó?
• Zelenszkij megint bírálta Orbánt

23:15: Az ukrán fegyveres erőknek a vasárnapi nap folyamán 7 ellenséges támadást sikerült elhárítaniuk, és 43 orosz katonai járművet, 2 vadászgépet, egy régi orosz Il–22-es bombázót és egy pilóta nélküli repülőt semmisítettek meg – jelentette vasárnapi Facebook-bejegyzésében az ukrán egyesített vezérkar. Az összesítő szerint az ukrán erők az elmúlt héten összesen 51 támadást indítottak, és ezek során 46 orosz tankot, 92 páncélozott egységet, 87 gépkocsit, 27 tüzérségi rendszert, 10 pilóta nélküli repülőgépet és 4 repülőgépet semmisítettek meg.

23:02: Az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte április 4-én hétfőre a bucsai eseményekkel összefüggésben – közölte vasárnap Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője. Az orosz állami ITAR-TASZSZ által idézett Dmitrij Poljanszkij megismételte Moszkva korábbi reakcióját, amely szerint az egészet az ukrán vezetés rendezte meg a nyugati sajtónak. Az orosz diplomata szerint az ENSZ BT szerint is felfedik az ukrán provokatőrök mesterkedéseit. Poljanszkij azt is megismételte, az orosz erők már március 30-án kivonultak Bucsa térségéből.

22:36: Donyeck megye kormányzója felszólítja a lakosságot, hogy távozzanak az egyre erősödő katonai műveletek veszélye miattírja az Ukrajinszka Pravda. Pavlo Kirilenko azt mondta, hogy a hatóságok „erősen javasolják” a lakosságnak, hogy hagyják el Donyeck megyét, és elmagyarázta, hogy ehhez minden segítséget megadnak a lakosságnak. A kormányzó hozzátette: kevesebb civillel könnyebben tudja megvédeni területeit az ukrán hadsereg.

22:14: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vasárnap esti beszédében meghívta Angela Merkel volt német kancellárt és Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, hogy saját szemükkel nézzék meg a bucsai civilek elleni orosz támadások utóhatásait, miután a csapatok visszavonultak a Kijev északnyugati szélén fekvő városból – idézte az ukrán elnök szavait a Kyiv Independent. Mint emlékeztettek rá, a vasárnapi beszámolók szerint több száz civilt gyilkoltak meg Bucsában a hetekig tartó orosz megszállás alatt. Néhányukra agyonlőve, a kezüket hátra kötve találtak rá. A tömegmészárlásnak tűnő embertelen atrocitásokról előbb a francia AFP adott ki fotókat, majd a helyszínen a BBC, az al-Dzsazíra, és többek között a CNN is beszámolt. Minden híradó népirtásra utaló nyomokról jelentett. Moszkva közben tagadta a haderejének érintettségét, és Kijev megrendezett akciójáról beszéltek, azaz, hogy az egészet az ukrán vezetés rendezte meg a nyugati sajtónak.

Zelenszkij vasárnap esti beszédében emlékeztetett arra, hogy egyes politikusok a 2008-as bukaresti csúcson szorgalmazták Ukrajna NATO-tagságának elutasítását, attól tartva, hogy Oroszország hogyan fog reagálni, és „most az életért harcolunk a második világháború óta Európában a legrosszabb háborúban”. Az ukrán elnök azt is kifejtette, hogy Oroszországon kívül senkit nem hibáztat az ukrajnai agresszióért, de kitart amellett, hogy a két volt európai vezetőnek a „saját szemével kellene látnia a megkínzott ukránokat”, hogy megértsék, mihez vezetett az Oroszországgal szembeni engedménypolitika 14 évvel később.

22:03: Nincs a Kreml-dezinformáció, ami elrejthetné az igazságot az ukrán civilekkel szemben elkövetett gyilkosságokról – közölte Boris Johnson. „Oroszország ártatlan civilek elleni aljas támadásai Irpinyben és Bucsában újabb bizonyítékai annak, hogy Putyin és hadserege háborús bűnöket követ el Ukrajnában. Semmiféle tagadás vagy félretájékoztatás a Kreml részéről nem rejtheti el azt, amiről mindannyian tudjuk, hogy az igazság – Putyin kétségbeesett, inváziója kudarcot vall, és Ukrajna eltökéltsége soha nem volt erősebb” – írta Twitter-bejegyzésében a brit kormányfő.

21:55: Az orosz erők tönkretették az ukrán hadsereg repülőgépparkját Nyikolajev közelében – jelentette az orosz a védelmi minisztérium. „Nagy precíziós levegő-föld rakéták találtak el Konsztantyinovkában, a Nyikolajev régióban, Szlavutban, a Rovno régióban és Ternopolban található nagy üzemanyagraktárakat” – közölte az orosz állami ITAR-TASZSZ által is idézett közlemény. Igor Konyasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint ezeket a raktárakat az ukrán csapatok üzemanyag-ellátására használták Nyikolajev és Donyeck irányában. „Egy repülőgéppark és egy üzemanyagraktár semmisült meg a csapás következtében a Nyikolajev régióban található Balovnoje repülőtéren. A kijevi régióban található Vesilkov repülőtéren pedig egy ukrán repülési és légvédelmi irányítóközpont semmisült meg” – állítja a szóvivő.

21:48: Németország nem hajlandó ellátni Ukrajnát a Kijev által kért 100 harckocsival – jelentette a Die Welt. A német lap szerint Berlin elutasította Ukrajna újabb kérését, hogy küldjön száz Marder gyalogsági harcjárművet. A német védelmi minisztérium azt mondta a Die Weltnek, hogy a Berlin tulajdonában lévő összes Marder jármű NATO-kötelezettségekkel jár, ezért a döntést a szövetségen belül kell meghozni.

21:41: Ukrán újságírót raboltak el a Krímhez közeli Herson megyében, az orosz erők által ellenőrzött Nova Kahovkában – írja egy Telegram-posztjában a SPILKA News. Az Ukrán Újságírók Országos Szövetsége szerint az oroszok házkutatást tartottak Olekszandr Gunkónak, egy helyi kiadvány 69 éves főszerkesztőjének lakásán, elkobozták telefonját és egyéb eszközeit, valamint jogellenesen őrizetbe vették. Gunko Nova Kahovka City című kiadványának egy levélben korábban az oroszok azt ajánlották, hogy tájékoztasson „korrektebben” az eseményekről.

21:17: Egy kárpátaljai lakos 20 ezer euróért árult hamis igazolványokat, hogy azokkal a férfiak elhagyhassák az országotírja az Ukrajinszka Pravda. Az ukrán hírportál beszámolója szerint a kijevi belügyminisztérium arról tájékoztatott, a hatóságok felszámoltak egy bűnözői módszert, amelyben a gyanúsított a katonai orvosi bizottság hamis igazolását készítette el, amely kijelenti, hogy az adott férfi nem alkalmas a katonai szolgálatra. A hadiállapot értelmében a 18-60 év közötti ukrán férfiaknak megtiltották az ország elhagyását – emlékeztet a portál.

21:05: A lengyel miniszterelnök kemény választ követel az ukrajnai polgári áldozatokkal összefüggésben. „Az Európai Uniónak szigorúbb szankciókat kell bevezetnie Oroszországgal szemben, és több fegyverrel kell ellátnia Ukrajnát” – közölte Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő Facebook-bejegyzésében nemzetközi bíróság felállítását kérte a Bucsa városában történt gyilkosságok kivizsgálására. „Azokat a bűncselekményeket, amelyeket Oroszország követett el Bucsa és más Kijev közeli települések 300 lakosa ellen, népirtásnak kell nevezni, és úgy kell kezelni azt” – írta, aláhúzva: „Minden felelőst – közvetlenül vagy közvetve – szigorúan meg kell büntetni egy nemzetközi bíróságnak.”

20:35: Újabb komoly orosz tüzérségi támadás érte Harkiv városát, a szlobidszkji kerületben történt eseményeknek több civil áldozata is van, köztük gyerekek is, 23-an megsebesültek – jelentette Telegram-csatornáján Harkiv kormányzója. Oleg Szinehubov szerint több sérült gyerek állapota is nagyon súlyos. A kormányzó szerint az elhunytak és a sebesültek száma még nőhet, illetve azt is mondta, félő, hogy további komoly támadások várnak a városra.

20:18: Szlovákia kész rubelben fizetni az orosz gázért – idézte a szlovák gazdasági miniszter szavait az Aktuality.sk. A szlovák hírportál szerint Richard Sulik vasárnap arról beszélt, Szlovákia nem tud megszabadulni az egyik gázfüggőségtől, hogy átkerüljön egy másikba, de dolgoznak az ellátás diverzifikálásán. „Annak érdekében, hogy ne térjünk el a gáztól, orosz valutában fogunk fizetni, hacsak másként nem állapodunk meg” – közölte a szlovák tárcavezető.

20:13: Amennyiben úgy határoznának, tárt karokkal várná a NATO tagjai közé Finnországot és Svédországoterről beszélt a CNN hírtelevíziónak Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkárt a finn államfővel, Sauli Niinistővel folytatott tárgyalásairól kérdezték, aki arról beszélt, az észak-atlanti szövetség tiszteletben tartja ezen országok integritását, azaz, csak akkor lehetnek NATO-tagok, ha azt ők akarják és ők kérik. Stoltenberg jelezte, Oroszország ezzel szemben nem igen veszi figyelembe például Finnország szuverenitását, mikor megfenyegeti, hogy következményei lehetnek egy esetleges finn NATO-tagságnak. A katonai szövetség első embere az amerikai hírtelevízióban azt is elmondta, amennyiben a finnek és a svédek csatlakozni szeretnének, megtalálják a módját, hogy a lehető leggyorsabban felvegyék őket a NATO-ba.

19:45: Kamerával a kezében lőtték le az oroszok által ostromgyűrűbe zárt Mariupolban Mantas Kvedaravicius litván filmrendezőt. A halálát orosz kollégája, Vitalij Maszkij jelentette egy Facebook-bejegyzésében, amelyet az ukrán sajtó is átvett. A hírt idéző BBC megjegyzi, nem tudták eddig független forrásból megerősíteni a litván rendező halálát. Kvedaravicius Mariupol „krónikása” volt, a délkeleti ukrán kikötővárosról dokumentumfilmjét 2016-ban premierezett a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az orosz invázió talán legemblematikusabb helye Mariupol lett, az oroszok hetek óta ostromolják, de eddig képtelenek voltak bevenni. A városban százak halhattak meg, normálisan az evakuálást sem lehetett megoldani. Kijev szerint szisztematikus háborús bűncselekmények történtek orosz részről a városban, és Volodimir Zelenszkij például az Orbán Viktornak az uniós vezetők értekezletén tett, támogassa az oroszokkal szembeni energetikai embargóra vonatkozó felszólításában is arról beszélt, Mariupolban a második világháború alatt elkövetett emberiesség elleni cselekményeket hajtanak végre az ukrán civilekkel szemben. A BBC szerint a hétvégén egyébként nem a litván rendező volt az egyetlen filmes, aki életét vesztette az oroszok inváziójában. Beszámolók szerint szombaton Kijev északi részén holtan találták az ukrán fotóst, Makszim Levint, aki hosszú évek óta dolgozott a londoni központú Reuters hírügynökségnek.

19:30: Az ukrajnai Bucsában meggyilkolt civilek ügyében egy független vizsgálat „elengedhetetlen” a „hatékony elszámoltathatóság” biztosításához – jelentette ki az ENSZ főtitkára. Az amerikai CNN által idézett António Guterres azt írta a témában kiadott vasárnapi nyilatkozatában: „Mélyen megdöbbentek a Bucsában meggyilkolt civilekről készült képek. Elengedhetetlen, hogy egy független vizsgálat eredményes elszámoltathatósághoz vezessen.”

19:11: Az oroszok kopaszra borotválták a fogságba került ukrán női katonákat – állítja az ukrán parlament emberi jogi bizottságának elnöke. Dmitro Lubinyec ezzel kapcsolatos Facebook-posztjához fotót is csatolt a kopasz ukrán katonákról. A beszámoló szerint egy fogolycserének köszönhetően április elsején 86 ukrán katona szabadult az orosz fogságból, közülük 15 volt nő, akiknek fejét egytől egyig – erőszakosan – kopaszra borotválták az oroszok.

18:52: Összesen 410 civil holttestét találták meg a Kijev környéki településeken az azokat visszafoglaló ukrán erők – jelentette Ukrajna főügyésze. Irina Venediktova szerint eddig mintegy 140 személy beazonosítása történt meg, és elmondása alapján a hatóságok vizsgálják az orosz erők által elkövetett, bizonyítható háborús bűncselekményeket. Hogy pontosan mekkora lehet az ukrán civil lakosságot ért pusztítás, az abból a szempontból is kérdéses lehet, hogy a Bucsában hányan eshettek áldozatul a tömegmészárlásnak. Az erre utaló jeleket követően a helyiek szerint lényegesen több elhunyt lehet, és csak ott legalább 300 áldozata lehet az oroszok pusztításának. A BBC által idézett Venediktova egyébként szombaton azt mondta, hogy az ukrán katonai ügyészség „összegyűjti és megőrzi az orosz agresszió bizonyítékait, fenntartja a közrendet, biztosítja, hogy tiszteletben tartsák az (ellenséges) katonák jogait is.”

18:39: Az ukrán erők révén a Kijevi megye teljes területe felett visszaszerzett ellenőrzés nyilvánosságra hozta az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények skáláját. A polgári lakosság körében szedett áldozatok óriási száma bizonyítja, hogy [a területen] kegyetlen pacifikálás folyt – írja vasárnap közzétett helyzetjelentésében a varsói Keletkutatási Központ (Ośrodek Studiów Wschodnich, OSW). A lengyel elemzők kommentárja szerint: „A lakosság – a Kreml propagandája által létrehozott várakozásokkal szemben – nem fogadta el az orosz agressziót, [a cselekedetek] az ebből fakadó bosszú jegyeit viselik magukon. Az oroszok szándékai között az ukrán morál, illetve a jelenleg nem megszállt területeken az ellenállási akarat meggyengítése is szerepel. Úgy tűnik, hogy az orosz tevékenység a kívánttól ellentétes hatást vált ki, s a világ közvéleményének felháborodása növeli a nyugati vezetőkön lévő nyomást, hogy újabb szankciókat vessenek ki Oroszországra.” Az OSW-nek az orosz invázióról írt napi helyzetértékeléseiről készített magyar nyelvű átiratok az NKE Közép-Európa Kutatóintézet tudományos főmunkatársának, Mitrovits Miklósnak a Facebook-oldalán jelennek meg. Az április 3-i posztot Zeöld Zsombor fordította.

18:29: Itt a kijevi rezsim újabb nagy hazugsága – így reagált az orosz védelmi minisztérium a bucsai mészárlásról megjelent fotókra és helyszíni sajtóbeszámolókra. A BBC által idézett reakció szerint az orosz tárca közleményében azt állítja, hogy a város elfoglalása közben egyetlen helyi lakos sem esett erőszakos cselekmények áldozatául, az orosz erők pedig március 30-án kivonultak. Az oroszok szerint a fényképek és a videófelvételek manipulációk. A BBC ugyanakkor megjegyzi, helyszíni tudósítójuk és stábjuk azon médiumok közé tartozik, amelyek elszomorító jeleneteket láthattak Bucsában, köztük 20 civil ruhába öltözött holttestet, akiket egy úton szétszórva találtak, és néhányuknak a háta mögé volt kötve a kezük.

17:58: A nyugati nemzetek túlléptek a józan ész határán, amikor szankciókat vezettek be Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – mondta Dmitrij Peszkov Putyin sajtótitkára vasárnap. Az oroszellenes szankciókat és megszorításokat kommentálva a Kreml szóvivője a Rosszija-1 tévéadónak adott interjújában elismerte, hogy néhány éve még elképzelni sem tudott volna ilyen helyzetet Oroszország és Európa viszonyában. De „senki sem tudna elképzelni olyan helyzetet, amikor szankciókat vezetnek be az államfők ellen” – tette hozzá. „Ilyesmi nem létezhet. Ez túlmegy minden józan észen. Miután szankciókat vezettek be az elnökünk ellen, úgy tűnik, bármilyen hülyeséget megléphetnek” – vélekedett Peszkov az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség által is idézett interjúban.

17:45: Az orosz invázió következtében mintegy 23 ezer kilométernyi útszakasz lett teljes járhatatlan és semmisült megjelentette az ukrán állami útépítő vállalat, az Ukravtodor vezérigazgató-helyettese. Andrij Ivko szerint ez eddig mintegy 874 milliárd hrivnyás (mintegy 9876 milliárd forintnyi) kárt jelent Ukrajna számára. A tájékoztató szerint a hadműveletekben 273 híd, átjáró is megsemmisült. Ezzel szinte majdnem egy időben a Kijevtől észak-keletre fekvő Csernyihiv polgármestere arról tájékoztatta az ukrán közmédiát, hogy a háború előtt mintegy 300 ezres város területének mintegy 70 százaléka vált a földdel egyenlővé. Vlagyiszlav Atrosenko arról is beszélt, a csernyihivi vállalkozások nem működnek, így nincs semmilyen bevétele a helyi költségvetésnek.

17:35: Reagált a francia AFP Bucsán készített megrázó fényképeire Volodimir Zelenszkij, ahol halott ukrán civilek fekszenek tömegében az utcákon, akikkel a beszámolók szerint a visszavonuló orosz csapatok végeztek. „Ez népirtás” – jelentette ki lakonikusan Zelenszkij, hozzátéve: egy teljes nemzet megkínzása zajlik jelenleg a 21. századi Európában. Kivégzett civileket talált a helyszínen a BBC tudósítója is. A brit közszolgálati adó szerint több mint 200 főt egy tömegsírba temettek. A pánarab al-Dzsazíra helyszíni tudósítója, Imram Kán is saját szemével látta a pusztítást. Beszámolója szerint a helyiek már több mint 300 elhunyt civilt találtak a Kijevhez közeli településen, és a halottak száma tovább fog minden bizonnyal emelkedni.

16:41 A NATO főtitkára is elítélte a Kijev melletti Bucsában történteket. Jens Stoltenberg szerint a civilek halála elfogadhatatlan, ilyen brutalitást civilek ellen évtizedek óta nem lehetett látni Európában.

16:15 Az orosz hatóságoknak felelniük kell ezekért a bűncselekményekért – írta Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren, miután jelezte: a Kijev melletti Bucsa településen készült fényképek elviselhetetlenek.

15:56 Holtan találták az ukrán falu elrabolt vezetőjét – közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes, Irina Verescsuk. Motuzsin falu vezetőjét, Olha Szuhenkót és férjét még múlt hónap végén rabolták el orosz katonák, amit az ukrán főügyész jelentett be.

15:25 Oroszország rosszabb, mint az Iszlám Állam – így vélekedik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki egy brit rádiónak elmondta, hogy életének egyik missziója az lesz, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsa azokat az oroszokat, akik a kijevi régióban történt atrocitásokért felelősek.

15:01 Továbbra is rendben zajlik a választás a beregszászi konzulátuson – jelenti tudósítónk a helyszínről.

14:25 A brit külügyminiszter szerint egyre több bizonyíték vall arra, hogy az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg "elborzasztó cselekményeket" hajtott végre ukrajnai településeken, köztük Irpiny és Bucsa községekben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is elborzadt az orosz katonák tettei hallatán. Részletek itt>>>

14:01 Herszonban is tüntetnek az orosz megszállás ellen.

13:40 Az orosz csapatok feloszlattak egy békés tüntetést Nova Kahovkában, melynek során többen megsebesültek – írja a Zaxid.net. A település Herszontól keletre található, amit a Krím-félsziget irányából előrenyomuló orosz csapatok foglaltak el.

13:15 Az ukrán légvédelem lelőtt egy újabb Szu–34-es nehéz vadászbombázó repülőgépet Harkiv mellett.

12:30 Szankciókat követel Oroszország ellen a bucsai „mészárlás” miatt az ukrán külügyminiszter. Dmitro Kuleba Twitter bejegyzése szerint ezekre azért lenne szükség, mert Oroszország célja az, hogy minél több ukránt semmisítsen meg. Ezért arra kérte a világ leggazdagabb országait tömörítő G7-csoportot, hogy válaszul újabb szankciókkal sújtsák Oroszországot.

12:07 Kárpátalján az SzBU és a rendőrség munkatársai lelepleztek egy helyi lakost, aki hadköteleseknek segített illegálisan átlépni az államhatárt írja a Kárpátinfó a kárpátaljai rendőrség közleményére hivatkozva. Eszerint  szerint a gyanúsított katonaorvosi bizottság által kiadott igazolásokat hamisított, miszerint az illető katonai szolgálatra alkalmatlan. Ilyen tanúsítvánnyal „ügyfelei” szabadon utazhattak az államhatáron keresztül. Az elfogott 28 éves ungvári férfi egy ilyen szolgáltatás költségét személyenként 20 ezer euróra becsülte. A rendfenntartók a hamisított igazolásokkal üzletelőt őrizetbe vették és ideiglenes fogdába helyezték - áll a közleményben.

11:35 Rendben zajlik a szavazás a beregszászi konzulátuson is jelenti tudósítónk a helyszínről, aki szerint Beregszászon eddig semmi különös nem történt a mai napon, a település központjában ugyanúgy zajlik az élet, mint az előző napokon.

10:55 Teljesen megsemmisült egy olajfinomító Kremencsuk városában – mondta el Poltava terület kormányzója a televízióban. A közép-ukrajnai kulcsfontosságú iparváros olajfinomítója egyébként még április 1-én kapott találatot, ami azért is nagy veszteség, mert ez egyben az ország legnagyobb finomítója.

10:20 Sűrű füst lengi be Odesszát – erről tanúskodnak azok a videók, amelyeket a közösségi hálókon osztanak meg a város lakói. Az oroszok egyébként nemrég jelentették be, hogy a nagy pontosságú rakétáikkal egy olajfinomítót, illetve három üzemanyag-raktárat céloztak meg.

9:55 Hogyan készült fel a támadásra Odessza? Ezt a kérdést járja körül a BBC, amely szerint a múlt héten a tengerparti várost a lakosok elhagyták, az utcákon akadályokat helyeztek el a tankok számára, a híres emlékműveket pedig homokzsákokkal vették körül. Azonban mivel az orosz csapatok elakadtak a várostól keletre fekvő országrészen, Odesszában újra megindult az élet, annak ellenére, hogy folyamatosak a légiriadók és folyamatosan járőröznek katonák az utcákon. Egyes elemzők úgy vélik, hogy Oroszországnak nehéz lesz elfoglalnia Odesszát a tenger felől úgy, hogy ne létesítene előtte szárazföldi hídfőállást. A város alatt húzódó hatalmas alagútrendszert (ami eléri a 2500 km-t is) óvóhelyként használnák a harcok alatt az ukránok.

9:10 Nincs halálos áldozata az odesszai légicsapásoknak – írta a Telegram-csatornáján Vlagyiszlav Nazarov. Az ukrán katonai tisztviselő szerint a támadásban kulcsfontosságú infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg.

9:02 Messze még a csúcstalálkozó. Míg tegnap Ukrajna főtárgyalója úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélések már meglehetősen előrehaladottak ahhoz, hogy Putyin és Zelenszkij találkozzon, addig Vlagyimir Medinszkijnek, az orosz főtárgyalónak egészen más a véleménye. Az orosz diplomata szerint ugyanis a megállapodás tervezete még nem áll készen arra, hogy azt egy csúcstalálkozón elfogadják.

8:15 Újabb részletek az odesszai robbantásról. CNN helyszíni stábja szerint egy üzemanyagraktár ég a Fekete-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú városban, helyi beszámolók szerint napfelkelte előtt hat robbanást lehetett hallani. Több szemtanú is arról számolt be, hogy az elmúlt két napban drónokat láttak a megtámadott terület fölött. A sűrű fekete füstfelhők több kilométeres távolságból is látszódnak. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sebesültek vagy áldozatok.

7:55 Zelenszkij szerint Orbán félúton Moszkva felé elhagyta az őszinteségét. Az ukrán elnök szokásos napi videós bejelentkezésében arról beszélt, hogy a magyar kormányfő az utolsó Európában, aki még hajlandó nyíltan Putyint támogatni. „Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában” – mondta. „Budapest miért áll szemben egész Európával, minden civilizált országgal? Miért? Ezt hívják őszinteségnek, ami Orbán úrból hiányzik. Ezt valahol elveszíthette a Moszkvával való kapcsolatai során” – e szavakkal bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. További részletek cikkünkben

7:45 Küszöbön állhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő csúcstalálkozója. Erről David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője beszélt. Az ukrán televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a tárgyalódelegációk pénteki videókonferenciája során az orosz fél megerősítette: a héten Isztambulban folytatott megbeszéléseken kidolgozott megállapodástervezetek készek arra, hogy a két elnök közvetlenül megvitassa őket. Arahamija, akit az Interfax Ukrajina hírügynökség idézett, arról is beszámolt, hogy az orosz fél a Krím-félszigetet érintő kérdéseket leszámítva – legalábbis szóban – elfogadta az ukrán álláspontokat. „Jelenlegi feladatunk abban áll, hogy véglegesítsük a dokumentumokat, és rendezzük a még nyitott kérdéseket, lehetővé téve az államfők csúcstalálkozóját” – mondta Arahamija, aki szerint minderre nagy valószínűséggel Törökországban, Isztambul, esetleg Ankara városában kerülhet sor. A nap folyamán Vlagyimir Putyin kazah hivatali partnerét, Kaszim-Zsomart Tokajevet tájékoztatta az orosz-ukrán béketárgyalások menetéről. A kazah elnök hivatala szerint a két államfő a telefonbeszélgetés során egyet értett abban, hogy egy megállapodásban rögzíteni kell Ukrajna semleges, független, atomfegyverektől mentes státusát. (MTI)

7:40 Hangos robbanásokról érkeznek jelentések Ukrajna déli kikötőjéből, Odesszából – írja a BBC.  Egy szemtanú füstöt is látott a környéken, erről már a Reuters ír. Hivatalos információ egyelőre nincs arról, hogy pontosan mi történt.

7:28 Oroszország felülvizsgálta ukrajnai háborús stratégiáját, és a Donbasz, illetve más kelet-ukrajnai régiók ellenőrzésének átvételére összpontosít május eleji céldátummal – állítja a CNN több hírforrása. Hírek szerint nagy nyomás nehezedik Vlagyimir Putyin orosz elnökre, hogy valamilyen eredményt mutasson fel, ennek elérésére pedig Kelet-Ukrajnában van a legnagyobb esélye. Az amerikai hírszerzés úgy tudja, Putyin május 9-t, Oroszország második világháborús győzelmének napját szemelte ki arra, hogy győzelmet hirdessen. „Putyin május 9-én győzelmi parádét fog tartani, függetlenül a háború vagy a tárgyalások helyzetétől” – mondta egy európai védelmi tisztviselő.