A teljes kijevi régiót felszabadították az ukránok – percről percre

A teljes kijevi régiót felszabadították az ukránok – percről percre

Háború Ukrajnában (Fotó: ukrán védelmi minisztérium/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítse rendszeresen a cikkünket, hogy megjelenjenek az új bejegyzések is. Pénteki közvetítésünket itt találja.

• Kijev és Észak-Ukrajna helyett a keleti és a déli frontra irányíthatja figyelmét Oroszország
• Pénteken több mint 6000 civilt, ennek a felét Mariupolból tudtak az ukránok kimenekíteni 
• Kremencsukban üzemanyagraktárat, Poltavában katonai repülőteret lőttek az oroszok – a támadásokat az ukránok megerősítették
• Tűz ütött ki egy orosz üzemanyagraktárban az ukrán határ közelében, Belgorodban, Oroszország szerint ukrán támadás miatt, de Ukrajna tagad
• Az oroszok továbbra is aktívan használják Fehéroroszország területét Ukrajna szerint
• Október végéig törli oroszországi járatait a WizzAir
• Menekülnének az oroszok tudósok Oroszországból

22:10 Aláaknázott területeket hagynak maguk mögött az orosz csapatok – mondta el esti beszédében Volodimir Zelenszkij, aki arra is figyelmeztetett, hogy nem csak a házak, a felszerelések, hanem még a holttestek alá is aknákat helyeznek az oroszok.

21:35 Oroszországon keresztül érkeznek ukrán menekültek Észtországba – közölték az észt hatóságok, hangsúlyozva, hogy egyesek az ostrom alá vett Mariupolból érkeztek. Emlékeztetőül: korábban Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy több ezer civilt deportált Mariupol városából, Moszkva azonban tagadta, hogy erőszakkal vették volna rá az embereket a távozásra. Az észtek szerint egyébként az elmúlt héten napi 200-ra volt tehető az országba érkező menekültek száma.

20:55 Az Egyesült Államok várhatóan segíteni fog a szovjet korszakban gyártott harckocsik Ukrajnába szállításában – írja a CNN. Az amerikai hírcsatorna szerint a tervre rálátó tisztviselők elzárkóztak attól, hogy elmondják, pontosan hány tankról is lenne szó. A harckocsi-szállításokra egyébként még korábban szólította fel a világ országait az ukrán elnök.

20:22 Összesen 4217 civil sikerült evakuálni szombaton a humanitárius folyosókon keresztül – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon. A politikus hozzátette, hogy több mint 1200 embert evakuáltak az orosz erők által ostromolt Mariupolból.

19:50 Irpiny, Bucsa, Hosztomel és az egész kijevi régió fel lett szabadítva a betolakodóktól – közölte az ukrán védelmi miniszter helyettese a Facebook-oldalán.

19:33 Nagyjából 300 embert temettek el egy tömegsírban a Kijev melletti Bucsában.

19:19 Ungvári katona vesztette életét a háborúban – írja a Kárpátinfó az Ungvári Városi Tanács nyomán. A 32 éves Szvjatoszlav Andrijovics Szojko március 24-én vesztette életét Zaporizzsja megyében.

18:50 A Kijev melletti falvakat visszafoglaló ukrán katonákat az útra kihajított holttestek fogadták. Az AFP hírügynökség első ukrán csapatokkal a visszafoglalt városokba belépő tudósítói arról számoltak be, hogy Bucsa városában az orosz csapatok visszavonulása után egyetlen úton 20 szétszórt holttestet láttak.

Az online közölt videón az látszik, hogy a holttestek úgy hevernek szerteszét, mintha egy teherautóról dobálták volna le őket. Mindegyiken civil ruha van. Egyeseknek összekötötték a kezét, és a fejükön lőtt seb látszik.  Bucsa a közeli Iprinnyel egyetemben a legsúlyosabb harcok helyszíne volt, miközben az oroszok bekerítették Kijevet.

18:32 A mikolajivi kormányzati épületet ért keddi orosz légicsapás halálos áldozatainak száma 36-ra emelkedett. Az épületben a regionális katonai parancsnokság székelt. Az áldozatok számáról a regionális katonai kormányzó, Vitalij Kim számolt be. Elmondta, hogy a titkárnője is az áldozatok között van.

18:11 Az ukrán elnök tanácsadója szerint az elkövetkező napok „nemj lesznek könnyűek”. Bár a Kijevet támadó orosz erők érezhetően visszavolnulnak, Olekszij Aresztovics arra figyelmeztetett, hogy Kelet-Ukrajnában továbbra is heves harcok várhatók. „Azt gondolom, vissza fogjuk venni Mariupolt és a déli országrészt, de – figyeljenek jól – ez nem lesz könnyű.”

A tanácsadó elmondta, hogy az elmúlt napok fő ukrán hadi célja a Kijev környéki települések visszafoglalása volt. Eközben számos katonai járműt elfoglaltak, amelyekből kifogyott az üzemanyag. Ezeket az ukrán hadserek fogja mostantól használni. A tanácsadó felszólította a felszabadított területek lakosait, hogy ha nincs közvetlen veszély, akkor térjenek vissza a normális élethez, mert a gazdaság helyreállítása kritikus fontosságú.

17:45 Az M1 „háborúpárti” tüntetésnek állította be az Ukrajnát támogató tüntetést

A megszólalásban Lomnici Zoltán alkotmányjogász elismételte a napokban általánossá váló kormányüzenetet arról, hogy az ellenzék fegyvert akar küldeni Ukrajnába, és nem hitelesek, mert a háború kezdetén nem az ukrán, hanem az orosz nagykövetség előtt tüntettek.

Részletek cikkünkben.

17:25 A Máltán tartózkodó egyházfő eddigi legegyértelműbb szóhasználattal ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz agressziót, illetve személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnököt. „Megint van egy potentát, akit sajnálatos módon magával ragadtak a nacionalista érdekek anakronisztikus követelései, aki konfliktust provokál és szít, miközben az átlagembereknek közös jövőre van szükségük, vagy nem lesz semmilyen jövő” – mondta a Szentatya Máltán.

Részletek cikkünkben.

17:04 Dnyipropterovszk térségében az orosz csapások miatt ellehetetlenült a vasúti közlekedés. Az Ukrajna középső részén lévő dnyipropterovszki régió katonai parancsnoksága bejelentette, hogy a területet ért orosz rakétacsapások miatt fel kellett függeszteni a vonatközlekedést, mert tüzek ütöttek ki. Valntyin Reznyicsenko szerint egy rakéta eltalálta a vasútvonalat Pavlohradnál. A sínek és az elektromos vezetékek súlyosan megsérültek. Egyes vagonok felrobbantak. A mentőalakulatok most igyekeznek eloltani a lángokat. Halálos áldozat nincs az előzetes információk szerint, egy személy megsérült.

14:55 Elizabeth Braw, az American Enterprise Institute állandó munkatársa a Sky Newsnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a jelek szerint kezd fordulni a kocka az orosz-ukrán háborúban, az ukránok már nemcsak védekeznek, hanem vissza is támadnak, városokat foglalnak vissza. A Sky News híre szerint ugyanakkor figyelmeztetett, még sok időbe telik, amíg Ukrajna meg tudja nyerni a háborút. Braw szerint jelenleg nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy Oroszországnak sikerül leváltania az ukrán kormányt, miután elbukott a Kijev ellen indított támadás: – Azt hiszem, ennek az álomnak vége – mondta. – Vlagyimir Putyinnak azonban még mindig eredményt kell felmutatni az orosz közvélemény felé, ezért a stratégiai cél valószínűleg Kelet-Ukrajna elfoglalása, valamint Ukrajna tengertől való teljes elvágására lesz – tette hozzá. 

14:42 Az ukrán elnök egyik tanácsadója közölte, az ukrán csapatok több mint 30 települést foglaltak vissza Kijev térségében az orosz erőktől, illetve hogy csapataik tartják a frontvonalat keleten. A The Guardian híre szerint arra is felhívta a figyelmet, hogy súlyos harcokra lehet számítani az ország keleti és déli részért, különösenés Mariupolért.

14:32 Ismét ukrán zászló leng a csernobili atomerőmű felett, közölte az atomerőmű üzemeltetője. Az orosz erők kivonulása után, április 2-án, 11 órakor a csernobili atomerőmű fölé felvonták az ukrán zászlót, és elénekelték a himnuszt – olvsaható a CNN hírében, amely az Energoatomnak a Telegramon közzétett közleményére hivatkozik. Az ukrán állami atomenergiahivatal közlése szerint az ünnepségen jelen volt a csernobili atomerőmű teljes személyzete, amely február 24. óta hősiesen dolgozott a megszállás kemény körülményei között, és gondoskodott az atom- és sugárbiztonságról az erőműben és a közeli létesítményekben.

14:26 Moldova tagadja, hogy orosz csapatok gyülekeznének a szakadár transzszisztriai régióban – közölte a Sky News. Korábban az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy orosz csapatok gyülekeznek az önhatalmúlag kikiáltott transzisztriai Köztársaságban, és provokációkat készülnek végrehajtani a határ közelében. Az ukrán értesülést mind Moldova, mind a transzszisztriai szakadár hatóságok tagadták. A moldovai külügyminisztérium szerint nincs olyan információ, amely megerősítené a csapatok mozgósítását, de szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet. Ukrajna attól tart, hogy a Dnyeszteren túli orosz csapatok – amelyeknek létszáma a becslések szerint mintegy 1500 fő – újabb frontot nyithatnak a háborúban. A Dnyeszteren túli külügyminisztérium ezt cáfolta: A Dnyeszteren túli területen lévő valamennyi katonai egység állandó állomáshelyen van, és tevékenységét a szokásos működési rendben végzi.

14:17 Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kaszim-Jomart Tokajev kazah vezető telefonbeszélgetést folytatott egymással, amelynek során egyetértettek abban, hogy megállapodást kell kötni egy semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverektől mentes Ukrajnáról – írja a The Guardian a Reuters gyorsjelentését idézve, amely a kazah elnöki hivatal közleményére hivatkozik. A jelentés szerint Vlagyimir Putyin tájékoztatta Tokajevet az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások előrehaladásáról is.

14:10 A Nemzeti Kiberbiztonsági Központ vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint Kína kibertámadásokat indított az ukrán katonai és nukleáris célpontok ellen nem sokkal az orosz invázió előtt – közölte a brit kormány. A The Guardian értesülése szerint hírszerzési feljegyzések szerint több mint 600 honlapot, köztük az ukrán védelmi minisztériumot több ezer, a kínai kormány által koordinált hackertámadás ért.

14:05 Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pénteken váratlanul Kijevbe látogatott, és további uniós segítséget ígért Ukrajna védelmében – olvasható a BBC hírében. A politikus az ukrán parlamentben is felszólalt. Többek között a következőket mondta: – Az ukrán nép hős, azért harcolnak, amiben mindannyian hiszünk: a szabadságért, a demokráciáért, a jogállamiságért. Ezen értékek nélkül nincs semmi más. Több és keményebb szankciókra van szükség Oroszországgal szemben. 

13:47 Legalább négy ember robbanásokban sérült meg az orosz megszállás elleni tüntetések közepette a közép-ukrajnai Enerhodar városában – írja a CNN a ukrán állami atomenergia ügynökség, az Energoatom szombati közleményére hivatkozva. A városban, amely közel van az orosz erők által március elején elfoglalt zaporizzsjai atomerőműhöz, a megszállás óta szórványos tüntetések zajlanak. Az Energoatom által szombaton délelőtt közzétett videón látható, hogy a tiltakozó tömegeket automata fegyverek tüzével és villanógránátokkal oszlatják. Az Energoatom szerint a lakosok eredetileg békés tüntetésre gyűltek össze Ukrajna támogatására. A beszámoló szerint orosz rabszállító buszok érkeztek a tüntetés helyszínére, majd elkezdték őrizetbe venni a helyieket. Az Energoatom szerint egy helyi kulturális központ mellett tiltakozó civilek közelében történt robbanásokban többen megsérültek, illetve súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Őket kórházban ápolják. Bár a helyi orvosok mindent megtesznek a nehéz körülmények között is, hogy a sérültek életét megmentsék, a gyógyszerek, gyógyászati eszközök és anyagok szinte teljes hiánya nehezíti dolgukat.

13:23 Mostanáig 33 holttestet találtak a mikolajivi regionális kormányhivatal épületében, amelyet kedden ért orosz rakétatámadás, de még keresik az esetleges túlélőket – írja a Sky News az ukrán katasztrófavédelemre hivatkozva.  A portál arról is hírt adott, hogy Huta-Mezirszka városában megtalálták a március 13-án eltűnt ukrán fotóriporter, Maks Levin holttestét. Az újságíró Alekszej Csernyiszov nevű kollégájával dolgozott a Kijev közelében található kisvárosban. Csernyiszov hollétéről egyelőre nincs hír. Nem ő az első újságíró, akit az ukrajnai konfliktus során öltek meg. Az eddigi áldozatok között van Jevgenyij Sakun ukrán újságíró, aki a kijevi TV-torony elleni orosz légicsapásban vesztette életét, valamint három újságíró, akiket orosz katonák lőttek agyon az autójukban. 

12:37 Menekülnének az oroszok tudósok Oroszországból azt követően, hogy akár 15 éves börtönbüntetést is kockáztat az, aki felemeli szavát Ukrajna lerohanása ellen – írja a The Guardian. Brit akadémikusok a lapnak azt is elmondták, hogy oroszországi tudóstársaik hozzájuk fordulnak segítségért. Ugyanakkor még a legtehetségesebbeknek sem egyszerű gyorsan munkát szerezni a brit felsőoktatásban. Eközben múlt vasárnap George Freeman brit tudományos miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság más európai országokat követve megszakítja kutatási kapcsolatainak nagy részét Oroszországgal, és leállítja minden olyan kutatás finanszírozását, amely kapcsolatban áll Oroszországgal, ottani tudományos intézménnyel, illetve annak munkatársaival. Az orosz kormány pedig a múlt héten megtiltotta tudósainak, hogy nemzetközi konferenciákon vegyenek részt, vagy nemzetközi folyóiratokban publikáljanak. 

12:08 A másként gondolkodók elhallgattatására tett legújabb lépésként Oroszország újabb nyolc személyt vett fel a külföldi ügynökök listájára – írja a Sky News. A szovjet diktatúra idejét idéző intézkedés szerint amennyiben a kategóriába sorolt személyek valamelyike bármit is közzétesz a médiában, nyilatkozniuk kell arról is, hogy ők külföldi ügynökök. A megnevezettek között van Jelizaveta Oszetinkájá, több olyan orosz újság korábbi főszerkesztője, amely Vlagyimir Putyinhoz közel álló személyek kereskedelmi érdekeltségeiről közölt riportokat, illetve Jevgenyij Ponasenkov író és videoblogger, valamint Marija Borzunova televíziós riporter is.

11:45 Ha Nagy-Britannia nagy hatótávolságú tüzérségi fegyvereket és hajóelhárító rendszereket szállítana Ukrajnának, azok legitim célpontok lennének az orosz erők számára – mondta Andrej Kelin, az Egyesült Királyságba akkreditált orosz nagykövete a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott, és szombaton közölt interjújában. – Minden fegyverszállítás destabilizáló hatású, különösen azok, amelyeket Ben Wallace brit védelmi miniszter említett, mert súlyosbítják a helyzetet és véresebbé teszik azt. A nagykövet a CNN híre szerint arról is beszélt, hogy érzése szerint London kizárólag az ukrán védelmi minisztérium és az ukrán vezetés „bravúros” jelentései alapján ítéli meg a háború pillanatnyi állását. Orosz tisztviselők már régóta panaszkodnak az USA és az Egyesült Királyság által Ukrajnának szállított fejlett katonai fegyverek miatt. E fegyverek egy része, különösen a páncéltörő fegyverek, lehetővé tették az ukrán csapatok számára, hogy lassítsák az orosz előrenyomulást. Az Egyesült Királyság növelte az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást Oroszország február 24-i inváziója óta. Ben Wallace brit védelmi miniszter csütörtökön, egy Ukrajnáért rendezett nemzetközi adományozói konferenciát követően bejelentette, hogy Nagy-Britannia és szövetségesei „még több halálos kimenetelű segélyt” küldenek Kijevbe. 

11:28 Újságíró kérdésre – hogy megfontolná-e az ukrán politikai és vallási hatóságok meghívását – válaszolva Ferenc pápa elmondta: „Igen, ez is szóba került” – olvasható a Sky News jelentésében. A portál emlékeztet, hogy a katolikus egyházfő már korábban határozottan elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, szégyenletesnek nevezve azt. A kijevi utazás nem lenne kockázatmentes, mivel a főváros orosz tűz alatt áll, bár úgy tűnik, hogy a helyszínen lévő orosz erők visszavonulóban vannak.

11:16 Arról számolt be a The Guardian, hogy az orosz invázió következtében drámai mértékben csökkent a tavaszi kukorica és napraforgó vetésterülete Ukrajnában, várhatóan a szokásos vetésterületnek csak kétharmadát vetik be a gazdák. Nehezíti a helyzetet, hogy az őszi búza harmada is elveszhet a harcok következtében.

10:56 Több tucat katonai célpontot semmisített meg Oroszország Ukrajnában – állítja az orosz védelmi minisztérium. Megerősítették az ipar és kereskedelmi szempontból fontos kremencsuki támadást, amiről korábban ukrán forrás alapján beszámoltunk. Itt az oroszok állítása szerint üzemanyagraktárat semmisítettek meg – idézte a közlést a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Innen látták az Ukrajna középső és keleti részén harcoló ukrán alakulatokat utánpótlással. Igor Konasenkov szóvivő megerősítette továbbá a poltavai csapásmérést is. Eszerint Poltavában és Dnyipro közelében is katonai repülőteret semmisítettek meg. Azt is állította, hogy pénteken összesen 67 katonai célpontot smmisítettek meg, közte lőszerraktárakat is. Beszámolt továbbá két MI–24-es katonai helikopter és 24 drón lelövéséről is. Az információk egy részét más források nem erősítették meg.

10:49 Ukrajna jó híreket remél ezen a hétvégén a Mariupolban rekedt embereket érintően. Erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója beszélt az egyik ukrán televíziónak. Olekszij Aresztovics tanácsadó állítása szerint ugyanis a hétfői isztambuli béketárgyalások alkalmával megegyezés született az evakuálásról. Azt gondolom, ma vagy holnap jó híreket hallunk a mariupoliak evakuálásáról – idézte az Al-Jazeera a tisztségviselőt. Mariupol kikötővárosa hetek óta orosz ostrom alatt áll.

10:28 A háború miatt 40 százalékos gazdasági visszaesés fenyegeti Ukrajnát – közölte az ukrán gazdasági minisztérium. Az első negyedévben 16 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény. Azok az ágazatok szenvedik el a legnagyobb károkat, amelyekben nincs lehetőség otthoni munkavégzésre – idézte a jelentést a Frankfurter Allgemine Zeitung. A háború február 24. óta tart.

9:56 Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes arról beszélt szombat reggel, hogy Ukrajna 7 humanitárius folyosón tervezi az ostromlott városokban rekedt polgárok kimenekítését. Ebbe beleértendő a Mariupolból személyautók számára megnyitott út és a Bergyanszkból buszokkal menekítendők számára nyitott folyosó is. A Sky News megjegyezte, felemás eddig a humanitárius akciók mérlege.

9:40 Poltava és Kremencsuk városát érték rakétacsapások az éjjel Dmitrij Lunin, a poltavai régió vezetője szerint. Mindkét város Kijevtől délkeletre található. A Frankfurter Allgemeine Zeitung által idézett beszámolója szerint áldozatokról nem adott hírt. A közlését független források egyelőre nem erősítették meg.

9:25 Pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 5453 ember lépett be Magyarország területére, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 5949-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A részletek cikkünkben.

9:10 Mínusz egyedik napi segélykoncerttel indítja szezonját a Budapest Park április 20-án. A számos ismert zenészt felvonultató esemény bevételét az ukrajnai háború miatt kialakult krízishelyzetben helytálló szervezeteknek ajánlják fel. A megváltott jegyek árával teljes egészében a Budapest Bike Maffia, a Magyar Vöröskereszt, a Migration Aid és az UNICEF Magyarország munkáját támogatják – közölték a szervezők az MTI-vel. A részletek cikkünkben.

8:44 Elhagyták a hosztomeli repülőteret az orosz katonák, a repülőtér körül a háború kitörése óta heves harcok folytak. Egyebek mellett erről számolt be a nagy-britanniai védelmi minisztérium a hírszerzési információi alapján. Megerősítették továbbá azt az ukrán közlést, miszerint a Kijev közeléből elvonuló orosz csapatok helyére az ukránok nyomultak be. Harkivnál pedig egy kulcsfontosságú utat tudtak visszaszerezni az ukránok az oroszoktól.

8:28 A Vöröskereszt ma ismét megpróbál bejutni az oroszok által ostromolt Mariupol városába. A szervezet közlése szerint a célja az ott rekedt polgári lakosság menekítése. Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung írja, pénteken meg kellett szakítani az akciót, amellyel 54 ukrán busszal és személygépkocsikkal hoztak volna ki lakosokat a városból. Ennek ellenére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint mintegy 3000 embernek sikerült pénteken elhagynia Mariupolt.

8:16 Újabb két kárpátaljai katona hunyt el az orosz–ukrán háborúban – számolt be a Kárpátalja.ma hírportál. A Nagyszőlősi Városi Tanács közlése alapján azt írták, hogy Ivan Antolik és Jaroszlav Romanov egy kétnapos rajtaütési feladat során veszítették életüket. Mindketten a Nagyszőlősi kistérség lakosai voltak.

8:02 Továbbra is rendkívül nehéz a katonai helyzet Kelet-Ukrajában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint. Ugyanakkor a BBC szerint azt is mondta, hogy az orosz csapatok ha lassan is, de érzékelhető ütemben vonulnak vissza északon. Arra figyelmeztetett, hogy erőteljes csapásra készülnek a Donbassz régióban és Harkiv városa ellen.

7:50 Ukrán források szerint az orosz fegyveres erők rakétákkal lőttek egy Odessza közelében fekvő települést. Az oroszok három Iszkander típusú rakétát lőttek ki rá a 2014-ben elfoglalt Krím-félszigetről. Erről Maxim Marcsenko regionális vezető számolt be a Telegram-csatornáján. A közlése szerint sérülések történtek. Az információt független források nem erősítették meg – írja az osztrák Die Presse.

7:31 Mintegy 6000 civilt tudtak az ukránok kimenekíteni az orosz ostrom alatt álló területekről. Ebből Mariupol városát 3000 ezren tudták elhagyni. A többi civilt az ország más, háborúval érintett területeiről, Doneck, Luhanszk és Zaporizzsja régiójának háborúval érintett térségéből sikerült kijuttatni a humanitárius folyosókon keresztül – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a péntek éjjeli videóüzenetében. Azt MTI – az AFP hírügynökségre hivatkozva – azt írta, hogy az ukrán kézen lévő Zaporizzsja városába több tucatnyi menekülteket szállító autóbusz érkezett. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes elmondása szerint 42 busz érkezett Zaporizzsjába mariupoli menekültekkel. Az MTI szerint olyan civilekről van szó, akik autóikkal el tudtak jutni Mariupolból Bergyanszkba, majd ott az ukrán kormány által értük küldött buszokra tudtak felszállni. Előzőleg Oroszország ideiglenes tűzszünetet hirdetett a kimenekítések érdekében.

7:15 Az Egyesült Államok a szövetségeseivel a szovjet időkből származó páncélosokat szállítana Ukrajnába. Erről a New York Times számolt be egy illetékesre hivatkozva. Azt azonban nem árulta el, hogy hány páncélos járműről van szó. Az amerikai védelmi minisztérium nem kívánta kommentálni az értesülést, miként az amerikai elnöki hivatal sem foglalt állást.