Az EMA feltételesen engedélyezte a Pfizer covid elleni tablettáját

Az EMA feltételesen engedélyezte a Pfizer covid elleni tablettáját

Paxlovid tabletták dobozai (Fotó: Pfizer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre csak vészhelyzet esetén.

Az EU gyógyszer-engedélyező hatósága, az EMA, az AFP értesülése szerint lehetővé tette az Uniós tagállamok számára, hogy a hivatalos jóváhagyás előtt, sürgősségi intézkedésként használják a Pfizer új covid tablettáját. 

A Pfizer szerint tablettájuk, a Paxlovid közel 90 százalékkal csökkentette a covidos betegek kórházi kezelésének és halálozásának esélyeit. Az ajánlás szerint olyan fertőzött felnőttek korai kezelésére javasolják az új gyógyszert, akik nincsenek lélegeztetőgépen, viszont fokozott a kockázat állapotuk súlyosabbá válására. A tabletta egy új molekula, a PF-07321332 és a HIV-fertőzés során alkalmazott vírusellenes ritonavir kombinációja. Az EMA szerint az új gyógyszert a kezelés korai szakaszában, a tünetek jelentkezésétől számított öt napon belül mielőbb be kell venni, a szedését pedig öt napon át kell folytatni. 

A lehetséges mellékhatások között az ízelváltozásokat, a hasmenést és hányást említették, terhes nőknek pedig nem ajánlják a gyógyszer alkalmazását. 

A gyógyszerügynökség szerint a tablettát illetően a vizsgálatok tovább folytatódnak, amelyek néhány hónapon belül a teljes jóváhagyásához vezethetnek. 

Címkék: covid, Pfizer, EMA, Paxlovid