Az olasz elnök visszalőtt Boris Johnsonra: „Mi is szeretjük a szabadságot”

Az olasz elnök visszalőtt Boris Johnsonra: „Mi is szeretjük a szabadságot”

Boris Johnson brit miniszterelnök. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Mi is szeretjük a szabadságot – így szúrt vissza Boris Johnsonnak az olasz elnök, Sergio Mattarella az Independent cikke szerint. Mindezt azok után, hogy a brit miniszterelnököt arról kérdezték, miért lehetnek alacsonyabbak az olasz és német fertőzöttségi adatok, mint a britek. Johnson erre válaszul kedden arra utalgatott, hogy szerinte ez azért van, mert az olaszok és a németek autokratikusabb múlttal rendelkeznek, mint a britek.

Szavaival nem aratott osztatlan sikert, a Corriere della Sera kommentátora például így gúnyolódott csütörtökön: valóban, csak azért húznak inkább maszkot ők, mint a londoniak, mert ők Mussolinit kapták meg Churchill helyett. Sergio Mattarella kormányfő pedig az olasz ANSA hírügynökség szerint azt mondta: „mi olaszok szintén szeretjük a szabadságot, de azért foglalkozunk a dolgok komolyságával is.”

Egyébként Olaszországban is emelkednek a fertőzöttségi számok, de egyelőre sikerült elkerülni egy újabb jelentős kiugrást. Az Egyesült Királyságban eddig 41 862-en haltak meg a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, míg Olaszországban 35 758-an.