Az orosz belügyminisztérium már hivatalokat is felállított két megszállt ukrán megyében

Az orosz belügyminisztérium már hivatalokat is felállított két megszállt ukrán megyében

Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület romjai a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideiglenes hivatalt állított fel a megszállt ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyében az orosz belügyminisztérium – közölte csütörtökön a Telegramon a tárca sajtóosztálya.

A tájékoztatás értelmében a két megyébe júliusban érkeztek tisztségviselők az orosz belügyminisztériumból, hogy ott megszervezzék az ideiglenes hivatalok munkáját, és gyakorlati segítséget nyújtsanak a helyi bűnüldöző szerveknek. A közlemény szerint a két régió területi hatóságai még mindig alakulófélben vannak. A moszkvai belügyminisztérium a Herszonban és Zaporizzsjában tevékenykedő orosz rendőri egységek feladatai között nevezte meg a közrend és a közlekedésbiztonság biztosítását, a nyomozati tevékenységet, a helyi rendőri erők megalakításának támogatását, az orosz személyi okmányok folyamatos kiadását, valamint a „szélsőséges megnyilvánulások” elleni fellépést.

Az Ukrajna elleni, Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború során az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a Herszon megyét és a Zaporizzsja megyének az Azovi-tengerhez közeli területeit. Mindkét régióban új közigazgatást állítottak fel, orosz tévécsatornák és rádióállomások lettek ismét foghatók, és helyreállt a kereskedelmi kapcsolat a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigettel. Az új hatalom képviselői kijelentették, hogy a két régió csatlakozni kíván Oroszországhoz, az ügyben népszavazást terveznek tartani.

(MTI)