Bajor államminiszter: A paksi beruházás veszélyes függőségeket teremthet

Bajor államminiszter: A paksi beruházás veszélyes függőségeket teremthet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Melanie Huml bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a Magyar-Bajor Vegyes Bizottság ülése után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. június 23-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A paksi beruházás veszélyes függőségeket teremthet, a magyarországi befektetőknek pedig jogbiztonságra van szüksége – erről is beszélt a Privatbankar.hu portálnak adott interjújában a bajor államminiszter. Melanie Huml a európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a bajor kormányban.

– Az, hogy a vezetéken szállított olaj felmentésben részesül az uniós embargó alól, főleg a magyar kérést veszi figyelembe. Ugyanakkor ez nem lehet indok arra, hogy kisebb erővel kövessük az orosz energiaszállításoktól való függetlenedés célját – mondta Melanie Huml a Privatbankar.hu-nak adott interjúban. Hozzátette: azt sem szabadna szem elől téveszteni, hogy az orosz Roszatom – egyébként Pakson is – részt vesz erőműprojektek megvalósításában. Itt szintén veszélyes egyoldalú függőségek keletkezhetnek, amiket geopolitikai eszközként lehet használni.

Az államminiszter nemrég Szijjártó Péterrel külgazdasági-és külügyminisztererrel tárgyalt, majd hároméves együttműködési programot írt alá Magyarország és Bajorország, amelynek része például az Andrássy Egyetem közös finanszírozása és együttműködés a megújuló energiaforrások terén.

A gazdasági kapcsolatokról pozitívan nyilatkozott, azt azonban kiemelte: a befektetőknek jogbiztonságra van szüksége. – Magyarország továbbra is vonzó telephely, és jó kiindulási alappal rendelkezünk a gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséhez. Eközben azonban nem szabad elfelejtenünk: a nálunk, Európában befektető vállalatok értékelik, ha politikai döntéseink kiszámíthatóak és transzparensek. Tudják, hogy befektetéseiket jogbiztonság illeti meg, vitás esetben pedig a bírák professzionálisan és függetlenül, a jog és a törvények alapján döntenek. Meg vagyok győződve arról, hogy ez hosszútávon gazdaságilag is sikeresebbé tesz minket. Mindazonáltal mi, európaiak többek vagyunk egy gazdasági érdekközösségnél – jogállamiságra épülő demokráciák közössége vagyunk – mondta a miniszter.

A teljes interjú itt olvasható.