Bécsben már a hatodik hullámra készülnek

Bécsben már a hatodik hullámra készülnek

Bécsi óvodások (Fotó: PID/Martin Votava)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őszre az összes bécsi óvodában elérhetővé teszik a nyalókás PCR-tesztet a kicsiknek, így szeretnék megakadályozni a fertőzési gócok kialakulását.

Bécsben minden városi és magánóvodában bevezetik a nyalókás PCR-tesztek használatát, hogy ősszel már egy jól működő, kipróbált hálózattal nézzenek szembe a lehetséges hatodik hullámmal – közölte a szomszédos főváros sajtóosztálya. Ennek azért látják szükségét, mert a hat év alatti gyerekek számára még nincs engedélyezve Covid19 elleni védőoltás, így az óvodákban könnyen fertőzési gócok alakulhatnak ki.

Az osztrák fővárosban eddig 46 helyszínen volt lehetőség nyalókás PCR-teszt elvégzésére, első körben a hernalsi és währingi óvodákkal bővül a sor – ami összesen 97 helyszínt és 1 758 gyereket jelent –, majd Donaustadt következik. A program végére 1 629 helyszínen lesz elérhető a kicsik számára is könnyen használható nyalókás teszt.

A kicsik tesztelésének azért is van nagy jelentősége, mert a bécsi járványügyi intézkedéseknek eddig kulcseleme volt a széles körű tesztelés. Az Alles gurgelt – Mindenki gargalizál program keretében minden bécsi számára korlátlan számban elérhető volt az otthon is végezhető ingyenes gargalizálós PCR-teszt. Ebből az év elején naponta már annyit csináltak csak Bécsben, mint egy nap alatt egész Németországban. 2022. április 1-je óta azonban személyenként már csak havi öt PCR-tesztet fizet az osztrák társadalombiztosítás. Egy esetleges fertőzés igazolása vagy kizárása természetesen ezen felül – ingyenesen – történik és a készülő rendelet több olyan esetet is megnevez majd, amelyek kivételt képeznek. Ide tartozik például az ovisok nyalókás tesztje is.

Bécsben jelenleg kétezer körül van a napi új fertőzöttek száma és szakértők arra számítanak, hogy húsvét utánra tovább csökken ez az adat. A jelenlegi országos járványügyi intézkedések április 16-ig vannak érvényben, ezt követően sokan további enyhítésekre számítanak – például a maszkviselés terén. Nem kizárt azonban, hogy Bécs továbbra is egy szigorúbb utat követ majd és például a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kell majd maszkot hordani.

Címkék: óvoda, Bécs, PCR-teszt