Békemisszió után: kijevi gyerekkórházat ért orosz rakétacsapás

Békemisszió után: kijevi gyerekkórházat ért orosz rakétacsapás

Vlagyimir Putyin (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig pár nappal Orbán Viktor állítólagos békemissziója után ezúttal egy kijevi gyerekkórházat ért orosz rakétacsapás. A BBC szerint Oroszország hétfőn újabb támadást indított az ukrán városok ellen, Kijevben pedig legalább heten életüket vesztették. Vitalij Klicsko főpolgármester arról számolt be, hogy a kórházat evakuálták. A közép-ukrajnai Krivij Rih városban is legalább tízen meghaltak, míg Pokrovszkban hárman estek a támadások áldozatául. Volodimir Zelenszkij tájékoztatása szerint Oroszország nagyjából negyven rakétát lőtt ukrán célpontokra országszerte. Az ukrán elnök szerint a megtámadott Okhmadyt gyerekkórház Európa egyik legfontosabb ilyen intézménye volt. Klicsko szerint a hétfői volt eddig a legsúlyosabb nappali támadás Kijev ellen, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A támadás mindössze három nappal követte Orbán Viktor állítólagos kijevi békemisszióját. A miniszterelnök egyébként nem először utazott úgy Putyinnal tárgyalni, hogy állítása szerint azt a békéért tette. Így történt ez 2022 elején is, nem sokkal azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin parancsot adott Ukrajna lerohanására. Orbán Viktor most nemcsak hogy tárgyalt Putyinnal, de többek között dicsérte az orosz elnök racionalitását, hidegvérűségét, intellektuális és politikai szintjét. A kormánypárti megmondóemberek is csatlakoztak a moszkvai út ünnepléséhez. A megafonos Bohár Dániel például azt posztolta: „Békét úgy lehet teremteni, ha tárgyalsz róla. Orbán Viktor az egyetlen, aki ezt meg is teszi.”

Miközben Oroszország épp egy gyerekkórházra dobott rakétát, a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov újságírók előtt méltatta Orbán Viktor békéért tett erőfeszítéseit. „Putyin elnök úr is nagyra értékelte Orbán úr ezen erőfeszítéseit. Nyilvánvaló, hogy az érintett felek között egy egész sor nézeteltérés van, de Orbán úr valóban nagyon komoly kísérletet tesz arra, hogy megértse ezeknek a nézeteltéréseknek a lényegét, amit nagyra értékelünk” – fogalmazott az orosz háborús pusztítás újabb napján Dmitrij Peszkov.

A történtekre reagált Magyar Péter is. A Tisza Párt politikusa azt írta: „Miközben Orbán Viktor állítása szerint három napja békemisszión járt Moszkvában, az orosz hadsereg ma rakétával lőtte az egyik legfontosabb kijevi gyerekkórházat. Ez volt az egyik legsúlyosabb támadás a két éve tartó háború során az ukrán főváros ellen.” Hozzátette, az áldozatok között több gyermek is van. „A Tisza Párt nevében a leghatározottabban elítéljük a civilek és különösen az egészségügyi intézmények és a gyermekek elleni támadást. És ugyanezt várjuk el a magyar kormánytól is. A sérülteknek jobbulást kívánunk. Az áldozatok családjának részvétünket fejezzük ki” – zárta posztját Magyar.

Karácsony Gergely is megemlékezetta gyerekkórház elleni támadásról. A főpolgármester kérdéseket sorolt: „Mi az, ami ezt a felfoghatatlan kegyetlenséget indokolni tudja? Ki az, aki képes erről a háborúról az egyrészt-másrészt megközelítésével beszélni? Hogyan lehet barátilag megrázni azt a kezet, amelyik gyermekhalált és mértéktelen pusztítást okoz egyetlen gombnyomással?” A főpolgármester felidézte korábbi kijevi látogatását, melyen szolidaritásáról biztosította Klicskót, és felkeresett akkor ő is egy gyermekkórházat.