Belebukhat-e a cseh Fiala-kormány a masszív sztrájkokba? – Reptér

Belebukhat-e a cseh Fiala-kormány a masszív sztrájkokba? – Reptér

A szakszervezetek felhívására tüntetnek a cseh kormány megszorító intézkedései ellen Prágában 2023. november 27-én. Az oktatásügyi dolgozók egynapos figyelmeztető sztrájkot tartottak Csehországban a kormány gazdasági és szociális politikája elleni tiltakozásul, és ezt a gazdasági szférából tíz szakszervezeti szövetség is támogatta (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Fotó: Martin Divisek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közvetlen hatással nem lehetnek a Petr Fiala vezette cseh kormányra az oktatást érintő megszorítások miatt kitört, régen nem látott masszív sztrájkok – erről beszélt Reptér című külpolitikai háttérműsorunkban Mészáros Andor. Az ELTE Bölcsészttudományi Karának Csehországgal foglalkozó egyetemi docense arról beszélt, Csehországban nem ritkák az akár milliós tüntetések sem, a korábbi kormányfő, Andrej Babis ellen is demonstráltak ennyien. A cseh társadalom tüntetéskultúrája eltér a régió országaitól, de ez igaz a szakszervezetkre is. Mészáros Andor szerint Csehországban a franciához hasonló, erős szakszervezeti rendszer működik, amely egyébként elég hatékonyan meg tudja azt is gátolni, hogy a pártpolitika rátelepedjen a sztrájkokra.

Még ha a kormány nem is bukik a sztrájkok hatására, közvetve a jelenlegi koalíció ellenzéke erősödhet, az Orbán Viktor cseh jó barátjaként is emlegetett Babis népszerűsége már most is ezt látszik igazolni. Így közvetve a volt kormányfő és pártja, az elvileg elitellenes – önnáló pártként a közvélemény-kutatások szerint messze legnépszerűbb – ANO tovább erősödik. Az eredmények pedig a jövő évi európai parlamenti és a különböző helyhatósági választásokban érezhetőek lesznek.

Mészáros Andor szerint kérdés az is, a Fiala-kormány hogy kezeli a sztrájkokat. Egyelőre nem igen vett róluk tudomást, illetve a miniszterelnök úgy nyilatkozott, amíg ilyen ellenséges a hangnem, ő nem tárgyal a szakszervezetekkel. Közben beszélgetésünk után úgy néz ki a kormánynak sikerült leválasztania az oktatási tüntetésekről a velük szolidáris, a szintén a cseh kabinet megszorítócsomagját kritizáló orvosokat, akik a túlórapénzeik rendezetlensége miatt zúgolódtak. Az egészségügyi tárca egyezségre jutott az orvosokkal, és 5-15 ezer cseh koronás (78 ezer – 235 ezer forint) fizetésemelést ígértek nekik a képzettségi szintjnek megfelelően, míg a kórházi szakdolgozók ezzel párhuzamosan 5 százalékos béremelést kapnak.

A beszélgetésben mindezek mellett szó esik arról, hogy miért pont most tört ki ekkora elégedetlenség Csehországban? Mennyit keres egy cseh tanár? Mennyire gyakoriak a megszorítások? Mit gondolnak a csehek a visegrádi együttműködésről, Ukrajna megsegítéséről, Oroszországról vagy épp az EU-ban zajló föderalista-szuverenista vitáról? A műsort alább tudja meghallgatni: