Biden szerint indokolt a Putyin elleni elfogatóparancs, habár az USA nem veti alá magát a bíróság döntéseinek

Biden szerint indokolt a Putyin elleni elfogatóparancs, habár az USA nem veti alá magát a bíróság döntéseinek

Joe Biden beszédet mond, miután az Egyesült Államok 46. elnökeként letette hivatali esküjét a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin egyértelműen háborús bűnöket követett el, ezért szerinte indokolt a Nemzetközi Büntetőbíróság azon döntése, hogy elfogatóparancsot ad ki az orosz vezető ellen – írja a The Guardian. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tagja a bíróságnak. A kezdeményezésnek a pentagon állt ellen, attól tartva, hogy a bíróság az amerikai katonák ellen is fellép majd. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság döntése, amely szerint Putyin felelős az ukrán gyerekek elrablásáért, az első alkalom, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács egyik tagjának vezetője ellen adtak ki elfogatóparancsot.