Blinken: Még 1500 amerikai van Afganisztánban, de nem biztos, hogy mindenki el akar jönni

Blinken: Még 1500 amerikai van Afganisztánban, de nem biztos, hogy mindenki el akar jönni

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: Antony Blinken Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 6000 beazonosított, Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgár közül 4500-at és családjukat már evakuálták augusztus közepe óta – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A tárcavezető elmondta, hogy körülbelül 1500 amerikai állampolgárról van tudomásuk, aki továbbra is Afganisztánban tartózkodik, azonban nem biztosak abban, hogy mindegyikük el akarja hagyni az ázsiai országot. Vannak olyan amerikaiak, akik majd a helyzet alakulásának függvényében hozzák meg az Afganisztán elhagyásáról szóló döntésüket – tette hozzá Blinken.

Az Egyesült Államok diplomatái mintegy 500 emberrel beszéltek, és "agresszívan" próbálják elérni a többieket is – mondta a külügyminiszter, aki úgy fogalmazott: "Továbbra is hajthatatlanul próbáljuk elérni őket". "Naponta többször, több kommunikációs csatornán, telefonon, e-mailben, szöveges üzenetben keressük őket, hogy eldönthessük, el akarják-e hagyni az országot. A legfrissebb információkat és utasításokat kapják meg tőlünk arra vonatkozólag, hogyan tehetik ezt meg" - fejtette ki Blinken.

A külügyminiszter elmondta: az is nehezíti az amerikai tisztviselők munkáját, hogy nem minden amerikai állampolgár regisztráltatta magát a kabuli nagykövetségen azok közül, akik az elmúlt két évtizedben Afganisztánba utaztak. Ezen kívül – folytatta – vannak olyanok is, akik nem jelentették be az ázsiai országból történő távozásukat, így a külügyminisztériumnak időbe telik meghatároznia, hogy pontosan hány  amerikai állampolgár tartózkodik jelenleg Afganisztánban.

Blinken arról is beszélt, hogy az augusztus közepe óta, az Egyesült Államok által kimenekített 82 300 ember 45-46 százaléka nő és gyermek.

Az végleges kivonulás augusztus 31-ai (keddi) határidejével kapcsolatban a tárcavezető kijelentette: a keddit leszámítva, "nincs határidő arra a munkára, hogy segítsünk a még ott lévő amerikai állampolgároknak, akik úgy döntenek, hogy el akarnak menni, és az afgánoknak, akik mellettünk álltak az évek során, és távozni akarnak, de eddig képtelenek voltak erre. Ez az erőfeszítés minden nap folytatódik, augusztus 31. után is" – fogalmazott a külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: a tálibok "nyilvánosan és magánúton is kötelezettséget vállaltak", hogy lehetővé teszik az amerikaiaknak, más külföldieknek és a magukat veszélyben érző afgánoknak, hogy augusztus 31. után is távozhassanak Afganisztánból. Blinken ugyanakkor arról nem szólt, hogy vajon az Egyesült Államok augusztus 31. után is fenntart-e diplomáciai képviseletet Kabulban.

(MTI)