Böjte Csaba a gyermekbántalmazásról: A történtekben nekünk is van felelősségünk

Böjte Csaba a gyermekbántalmazásról: A történtekben nekünk is van felelősségünk

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója áldást mond a Misszió zarándokvonat indulása előtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2022. június 3-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első fokon harminc év börtönre ítélte a Csíkszeredai Bíróság azt a nevelőt, aki a Böjte Csaba nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézményeiben éveken át erőszakolt meg és bántalmazott kiskorúakat. Az üggyel kapcsolatban Böjte Csaba nyilatkozott lapunknak. – Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer –fogalmazott a szerzetes hozzátéve: az alapítvány azt teszi meg ingyen, amit más még pénzért sem.

Több gyerek a poklok poklát élte át éveken keresztül a gyermekotthonokban. Egy friss, elsőfokú ítéletében a Csíkszeredai Bíróság minden vádpontban bűnösnek talált egy volt nevelőt, és a maximálisan kiszabható harminc éves szabadságvesztésre büntette – írja az Azonnali.hu. A lap birtokába került vádirat szerint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik alkalmazottja majdnem tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között mintegy tucatnyi, gondjaira bízott gyerekkel követett el válogatott kegyetlenségeket két gyerekotthonban.

A két éve tartó tárgyaláson a nevelőt két rendbeli, kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal, tizenegy rendbéli kiskorú ellen elkövetett szexuális agresszióval, tíz rendbéli kiskorú ellen elkövetett szexuális visszaéléssel, tizenkét rendbéli kiskorú ellen elkövetett bántalmazással, valamint egy rendbéli, kiskorúval szemben elkövetett rossz bánásmóddal vádolták. 

Rémtettek a szentekről elnevezett gyermekvédelmi központokban

A rémtetteknek két színhelye volt: az egyik a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, ahol a cikkben csak K.Sz.-ként emlegetett vádlott 2011-ig dolgozott és a vádirat szerint már itt több gyereket bántott. Ezután pedig áthelyezték a kászonimpéri Szent Katalin Gyermekvédelmi Központba.

A történetre csak 2016-ban derült fény és K.Sz.-nek a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal csak a következő év elején szűnt meg a munkaszerződése. A vádiratból – írja az Azonnali – kiolvasható, hogy K.Sz.-re 2015-ig nem volt panasz, a nevelőtársai – legalábbis a rendőrségen és bíróságon tett vallomásaik alapján – nem vettek észre semmit abból, ami az intézmény falai között zajlott.

Az idézett dokumentumokból kiderül az is, hogy 2013-ban egy kisfiú megszökött a tusnádfürdői intézményből, amikor pedig visszatért, azt mondta, nem szeretné, ha K. Sz visszajönne nevelőnek. Kolozsvári Tibor, a ház vezetője – az ő személye később még érdekes lesz – 2015 nyarán megkérte a kisfiú bátyját, akinél a kisgyerek a vakációt töltötte, hogy beszéljen az öccsével K. Sz-ről, mert a gyerekek a nevelőről különös dolgokat állítanak.

A báty kifaggatta a kisfiút, aki akkor elmondta neki, hogy K. Sz. egyszer az illemhelyiségben a szájába vizelt. A bátyja ezek után úgy döntött, nem engedi vissza az öccsét és bejelentést tett a Hargita Megyei Szociális- és Gyerekvédelmi Igazgatóságnál, akik 2016 júliusára megállapították, a kisfiú poszttraumatikus stressz szindrómában szenved, és hogy súlyos bántalmazásokat szenvedett el.

A lapnak Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális- és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy ekkor, azaz 2016-ban, miután beszéltek a kisfiúval, jelezték a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak a problémát, „tehát vélhetően mindenki, aki tehetett valamit az ügyben, tudta, hogy K. Sz.-el kapcsolatban súlyos vádak merültek fel.”

A Hargita Megyei Ügyészség végül 2016-ban indított eljárást K.Sz. ellen. Ám csak évekkel később kezdtek kiderülni a legdurvább részletek: a lap által megismert vádirat szerint 2017-ben egy bántalmazott gyermek jelezte, el akarja hagyni az impéri intézményt és a nevelők azt mondták neki, írjon levelet az alapítvány vezetőjének, Böjte Csaba szerzetesnek. Ebben a levélben a gyermek említést tett a szexuális bántalmazásokról is, ám a cikk alapján szükség volt még egy erőteljes jelzésre.

2019 márciusában egy magyarországi önkéntesnek jelezte az egyik gyerek, hogy egy társa szexuálisan molesztál egy harmadikat. A molesztáló kisfiú elmondta az önkéntesnek, hogy K.Sz. nevelőtől tanulta ezeket a dolgokat. Azt is elmondta, hogy K.Sz. fizikailag, lelkileg és szexuálisan visszaélt vele, kézzel, és tárgyakkal verte, megrúgta, fenyegetéssel rávette, hogy pornófilmet nézzen, majd orális szexre kényszerítette. K.Sz. azt mondta a gyereknek, hogy ez teljesen normális. A fiú elmondta, hogy a nevelő más fiúkkal is így bánt. Az önkéntesnek a vádirat szerint a fiú ekkor mutatta meg a levelét is, amit Böjte Csabának írt arról, hogy K.Sz. milyen szexuális tettekre kényszerítette.

Az Azonnali elérte a tusnádfürdői intézmény fentebb már említett vezetőjét, Kolozsvári Tibort, aki egyébként a Hargita Megyei Tanácsnál a családokért felelős munkacsoportot is vezeti. Némi vonakodás után elmondta, hogy K.Sz. már tíz éve nem dolgozik a tusnádfürdői otthonban, és amikor a gyerekek jelezték, hogy probléma van, akkor Csaba testvér bejelentést tett a hivatalos szerveknél.  Azzal kapcsolatban, hogy ki alkalmazta K.Sz.-t, Kolozsvári elmondta, hogy mindent a dévai központból koordinálnak. A vádiratban az szerepel, hogy Kolozsvári Tibor már 2015-ben tudta, hogy történtek visszaélések a gyerekekkel szemben. Kolozsvári erre azt mondta, ő azt sem tudja, hogy az általa vezetett intézményben történtek-e visszaélések. „Mi emberileg nem tévedtünk semmit, és nem vagyok benne biztos, hogy történt bármi is. Én csak azt látom, hogy ez az ügy beárnyékolja azt a rengeteg munkát, amit végzünk” – állította.

Az Azonnali szerint Kolozsvári Tiborral kapcsolatban van egyéb probléma is: a lapnak egy szintén ellátott kisfiú édesapja elmondta, az intézményből vették fel vele a kapcsolatot, mondván, „Tibi bácsi véresre verte a gyereket, és egy karót is eltört a derekán”. A lapnak a rendőrség megerősítette, hogy kivizsgálást folytatnak.

Az Azonnali cikkéből kiderül, hogy Csaba testvér a központi figurája a teljes intézményrendszerének, és semmi nem történhet az ő tudta kívül. Illetve hogy szakirányú végzettség nélkül, akár nyolc általánossal is felvesznek embereket nevelői munkakörbe. A cikk szerint egyébiránt a kászonimpéri ügy kirobbanása után Csaba testvér azonnal pszichológust szerzett a gyerekeknek, és az alapítvány egy évig fizette külső szakembereknél a terápiát nekik. 

Böjte Csaba: Isten nevében fogadjuk be a gyermekeket

A Magyar Hangnak sikerült elérnie Böjte Csabát. – Amint tudomást szereztem arról, hogy visszaélések történhettek, egyből a hatóságokhoz fordultam. Megdöbbentett, mindaz, ami kiderült és magam sem tudom rá a magyarázatot. K.Sz. rendszeresen részt vett képzéseken, semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit – fogalmazott, megjegyezve: az ügynek komoly tanulságai vannak, hiszen az érintett gyerekek életre szóló traumát szenvedtek el. Ezért gondoskodtak számukra pszichológusok segítségéről.

A szerzetest kérdeztük Kolozsvári Tibor ügyéről is, amivel kapcsolatban kifejtette: ezt az ügyet személyesen is kivizsgálta és arra a megállapításra jutott, hogy nagyon erős túlzás a ház vezetőjét bántalmazással vádolni. – Kicsit erélyesebben rászólt a gyerekre, ennyi történt. A gyerekek nagyon hamar és nagyon túlzóan képesek nyilatkozni – fogalmazott. Felvetésünkre, hogy az Azonnali cikke szerint nem a gyermek, hanem az apja számolt be bántalmazásról, ráadásul az intézmény jelzése alapján, Böjte Csaba úgy fogalmazott: „Ha magának van kamaszkorú gyereke, akkor tudja, hogy az egy eléggé komplikált dolog”. – Nem hiszem, hogy így történt. De nem akarok bírót játszani, a hatóságok kivizsgálják, mi történt és majd döntenek – tette hozzá.

Megkérdeztük azt is, hogy a történtek után miként kívánják visszaállítani az esetlegesen megrendülő bizalmat, hiszen sokan vélhetően épp azért bízzák az alapítványra gyermeküket, mert úgy gondolják, ott biztonságban vannak. Erre Böjte Csaba kifejtette: „az alapítvány azt teszi meg ingyen, amit más még pénzért sem. – Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer – fogalmazott Böjte Csaba.