Brexit: újabb határidőkről döntött az EU-csúcs

Brexit: újabb határidőkről döntött az EU-csúcs

Theresa May brit kormányfőn a brexit miatt keményen csúfolodó graffiti Londonban (Fotó: Matt Brown/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kétnapos brüsszeli EU-csúcs első napján született meg a legfontosabb döntés az Egyesült Királyság kiválásával kapcsolatban: mindenki nyer egy kis időt, ám hogy pontosan mi fog történni, egyelőre nem tudni. Tegnap délután még úgy érkeztek az állam- és kormányfők a tanácskozásra, hogy komoly esélye van annak, március 29-én megállapodás nélkül, rendezetlenül zuhannak ki a brtiek az Unióból. Theresa May pár nappal korábban azt kérte, hogy június 30-ig hosszabbítsák meg a határidőt, erre azonban az uniós politikusok nem sok hajlandóságot mutattak.

Mindenesetre a következő határidők léteznek: ha a jövő héten elfogadja a brit parlament a kilépési megállapodást (amit már kétszer leszavaztak), akkor az Egyesült Királyság május 22-én távozik. Ha ez nem sikerült, akkor április 12-ig kellene jelezniük, hogy mik a szándékaik. Itt tulajdonképpen arról kellene nyilatkozniuk, hogy részt vesznek-e az európai parlamenti választásokon. Amennyiben igen, akkor egy újabb hosszabbítást kapnak, ennek időtartama azonban még nem ismert. De az is egy lehetőség Theresa May kormánya számára, hogy visszavonják a kilépési szándékukat. A brit kormányfő a döntés után azt mondta: „Eljött az idő, hogy megvalósuljon a brit választók akarata, és a londoni parlament alsóházának jóváhagyásával megtörténjen Nagy-Britannia uniós kiválása.”

Megkezdődött Brüsszelben az EU-csúcs - fő téma a brexit | Magyar Hang

Meglehetősen unalmas EU-csúcs elé néztünk volna, ha nem alakult volna ki teljes bizonytalanság a brexit körül. Az európai állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő kétnapos tanácsának napirendjén hosszú idő óta nem szerepel a migráció, aminek két oka van.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki időnként szarkasztikus megnyilvánulásokkal szokta növelni ismertségét és népszerűségét, most is tett egy emlékezetes megjegyzést. Korábban ugyanő mondta, biztos abban, hogy a brexitért kampányoló politikusoknak különleges helyük lesz a pokolban. Most egy arra vonatkozó kérdés kapcsán, hogy szerinte van-e még elég hely a pokolban ezeknek a politikusoknak, úgy fogalmazott: „A mi pápánk szerint a pokol még üres.”

A luxemburgi miniszterelnök ismét a brexitből való kifarolást tartaná jó megoldásnak. Mint arról a távirati iroda beszámolt, Xavier Bettel a találkozóra érkezve újságíróknak úgy nyilatkozott: a legjobb forgatókönyv az lenne, ha London újabb népszavazást tartana, és azt követően az EU tagja maradna. Reményét fejezte ki, hogy a jövő héten a brit parlamentben „előremutató eredményt érnek el", noha a megállapodás elfogadásának vagy elutasításának esélye 50-50 százalék. Közölte, hogy Theresa May brit miniszterelnök már hazautazott, hogy előkészítse az újabb alsóházi szavazást. „Ha sikerül jóváhagyást kapnunk a következő napokban, akkor megtérül a befektetett munka, ha nem, tévedtünk” – fogalmazott Bettel.

A csúcson természetesen részt vesz Orbán Viktor is, igaz, a felfüggesztett Fidesz-tagság miatt a csúcsot megelőző néppárti találkozóra már nem hívták, így ott most nem kilenc, hanem csak nyolc állami vezető volt. A magyar miniszterelnök a csúcsra érkezve kikerülte az újságírókat és elmaradtak a Facebookon megfogalmazott üzenetek is. Igaz, ezek a nyilatkozatok korábban mindig a bevándorlással voltak kapcsolatosak, most azonban a csúcson egyáltalán nem téma a migráció, amivel a Fidesz és Orbán évek óta kampányol.