Újabb brit tanulmány az omikronról: a kórházba jutás esélye akár 70 százalékkal is kisebb lehet

Újabb brit tanulmány az omikronról: a kórházba jutás esélye akár 70 százalékkal is kisebb lehet

Védőmaszkos járókelő a londoni Regents Streeten a karácsonyi vásárlások végéhez közeledve, 2021. december 23-án. (MTI/AP/Frank Augstein)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A deltához képest akár 70 százalékkal is csökkenhet annak az esélye, hogy valaki kórházba jut, ha omikronos – írja a brit The Guardian a brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala, a UK Health Security Agency (UKHSA) tanulmányára hivatkozva. 

Az omikronos fertőzöttek a deltához képest 31-45 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek a sürgősségi osztályokra, és 50-70 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy tényleges kórházi kezelésre szorulnak – részletezik az eredményeket. 

Az UKHSA kutatása egybecseng az Imperial College London eredményeivel: a kutatók úgy becsülték, hogy az angliai kórházakban 40-45 százalékkal ritkábban kell éjszakára is ott tartani az omikronfertőzötteket, mint a deltafertőzötteket. 

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az omikron még nem érte el a legnagyobb veszélyben lévő időseket, így a súlyos megbetegedési és halálozási arányok még romolhatnak. 

Nagy-Britanniában egyébként péntek reggelre újabb csúcsot döntött az új fertőzöttek száma: egy nap alatt 119 789 esetet találtak, ami 139 százalékos növekedést jelent az egy héttel korábbi adathoz képest. Az elhunytak száma 147 fő, míg múlt csütörtökön ez a szám 146 fő volt.