Az omikron eddig harmadannyi embert juttat kórházba, mint a delta

Az omikron eddig harmadannyi embert juttat kórházba, mint a delta

Kerekesszékben tolnak egy asszonyt a londoni Wembley Stadionban létesített oltóközpont felé 2021. január 19-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több adat érkezik az omikronvariáns által először elért országokból a vírus által okozott megbetegedésekről, és ezek óvatos optimizmusra adhatnak okot. Az eddigi statisztikák azt mutatják, hogy az omikron fertőzése miatt nagyjából harmadannyi embernek van kórházi kezelésre szüksége, mint a delta esetén.

Ez a helyzet Dél-Afrikában is, ahol talán már tetőzött az omikronhullám, és ma nyilvánosságra hoztak két egyesült királyságbeli tanulmányt is, amely hasonló eredményt hozott. A következtetések levonásával azonban, figyelmeztetnek maguk a kutatók, még óvatosan kell bánni.

A skót közegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint az ottani kórházakban kétharmadával kevesebb omikronfertőzöttet kell kezelni a fertőzések arányában, mint a delta variánssal fertőzötteknél.  Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy az omikron elképesztően gyorsan terjed, így hirtelen rengeteg új fertőzött jelentkezhet. Még ha közöttük jelentősen többen vannak az enyhén megbetegedettek, a z arányaiban kevesebb súlyos beteg is eláraszthatja a kórházakat.

Egy másik, ugyancsak ma nyilvánosságra hozott brit kutatásban az Imperial College London kutatói úgy becsülték, hogy az angliai kórházakban 40-45 százalékkal ritkábban kell éjszakára is ott tartani az omikronfertőzötteket, mint a deltafertőzötteket. A skót és az angol adatok különbségét a mintavétel korlátozottsága okozhatja. 

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az omikron még nem érte el a legnagyobb veszélyben lévő időseket, így a súlyos megbetegedési és halálozási arányok még romolhatnak. Az általában enyhébb megbetegedésekről szóló adatok inkább annak tulajdoníthatók, hogy az omikron könnyebben fertőzi a már immunitással bíró embereket, akik ritkábban kerülnek a covid miatt kórházba.

(NYT)

Címkék: omikron variáns