Bukott az érettségin a román politikus

Bukott az érettségin a román politikus

Román lobogók mindenütt (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megbukott az érettségin a román kormánypárt, a Nemzeti Liberálisok (PNL) Vrancea megyei alelnöke, a 42 éves Daniel Morosanu. Ami még meglepőbb, a legalacsonyabb jegyet, 3.60-at román nyelv és irodalomból érte el, az átmenő az ötös osztályzat lett volna.

A romániai szabályok szerint az érettségi vizsgákra jelentkező diákoknak minden tantárgyból legalább ötösnek, az átlagnak pedig legalább hatosnak kell lennie a sikeres érettségihez. A szóbeli vizsga idén ott is elmaradt, a diákok csak írásban adtak számot tudásukról.

Az eredményeket kedden délben tette közzé a bukaresti Oktatási és Kutatási Minisztérium egy, az érettségire létrehozott honlapon.

A koronavírus-járvány után egyébként gyengébb teljesítmény nyújtottak a romániai diákok, mint tavaly: most csak a jelentkezők alig 63 százaléka vette sikerrel az akadályt. A magyar iskolák közül a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai teljesítettek a legjobban, ott minden diák érettségije sikerült.