Katonai válaszcsapásról beszélnek Iránban – Ferenc pápa is megszólalt

Katonai válaszcsapásról beszélnek Iránban – Ferenc pápa is megszólalt

Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát gyászolók amerikai zászlót tépnek darabokra (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemzetközi feszültség enyhítését szorgalmazta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben elmondott beszédében, miután pénteken egy amerikai dróncsapással meggyilkolták Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. – A háború csak halált és pusztítást hoz – mondta a katolikus egyházfő. Egyúttal minden féltől azt kérte, hagyja nyitva az ajtót a párbeszéd előtt, tanúsítson önfegyelmet és kerülje az ellenségeskedést.

Kászim Szulejmán halálát követően a szentszéki szóvivő már közölte, hogy a pápa folyamatosan követi a közel-keleti térség eseményeit.

Robbanhat a Közel-Kelet az iráni tábornok megölésével? | Magyar Hang

A történtek óta a helyzet folyamatosan feszült. Hossein Dehghan, Ali Khamenei iráni ajatollah fő katonai tanácsadója arról beszélt a CNN-nek adott interjújában, hogy katonai válaszlépés lesz, katonai helyszínek ellen. – Amerika kezdte a háborút jelentette ki, hozzátéve, hogy csak akkor lehet ennek vége, ha az amerikaiak is elszenvednek egy olyan csapást, mint ők. Hossein Dehghan arról is beszélt, hogy Donald Trump amerikai elnök nem ismeri a nemzetközi jogot és nem ismeri el az ENSZ határozatait sem. Gazembernek nevezte, nem pedig politikusnak.

Korábban már Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah is súlyos bosszút ígért. Hasonló szellemben nyilatkozott Irán ENSZ-nagykövete, aki szerint „Amit az Egyesült Államok tett, az egyértelműen háborús cselekmény az iráni néppel szemben. (…) A dróntámadás egy új fejezet, ami egyértelmű jele egy Irán ellen indítandó háborúnak.”

Közben a másik oldalról, az amerikai fél részéről is folytatódik a fenyegetés. Donald Trump csapássorozatról beszélt abban az esetben, ha Kászim Szulejmáni tábornok meggyilkolásáért bosszúból támadásokat indítanak amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen. Az amerikai elnök Twitteren az 1979-es amerikai-iráni válságot idézte fel, amikor Teherán 52 amerikai túszt ejtett, s Washington erre válaszul a túszok számával megegyező, vagyis 52 iráni célpontot bombázott.

„Halál Amerikára!" - kiabálták az iráni Szulejmáni tábornok ravatalán | Magyar Hang

Itthon közben a Demokratikus Koalíció az Országgyűlés Honvédelmi bizottságának összehívását kezdeményezte. Vadai Ágnes felidézte, hogy miután pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte az iráni Kászim Szulejmánit, a NATO és az USA vezette nemzetközi szövetség biztonsági okokból felfüggesztette iraki kiképző műveleteit. A misszióhoz Magyarország 200 katonával járult hozzá, akik jelenleg is Erbílben tartózkodnak. A DK álláspontja szerint a bizottságnak meg kell vizsgálnia: haza kell-e hozni elővigyázatosságból a magyar katonákat Irakból.